petak, 11. rujna 2015.

Grilijas torta


Iz riznice klasicnih torti, sa puno oraha, filom od cokolade i krckavim
grilijasem. Torta koja savrseno prija na kraju svecanog obeda.

Autor: mignonne

Sastojci

Za tri kore
12 jaja
12 kasika secera
3 kasike brasna
360 g samlevenog grilijasa ( 160 g
secera i 200 g samlevenih oraha)

Fil
5 jaja
10 kasika secera
125 g cokolade
250 g maslaca

1 vanilin secer
Grilijas za posipanje
200 g secera
150 g seckanih oraha

Glazura
150 g cokolade
4,5 kasike ulja

Priprema
1. Pripremiti najpre grilijas: rastopiti na tihoj vatri secer kao karamel i dodati samlevene
orahe. Izruciti na nauljeni tanjir i kad se ohladi usitniti u avanu ili samleti.
2. Za svaku koru umutiti penasto 4 belanca, dodati 4 kasike secera, 4 zumanca, kasiku
brasna i 120 g samlevenog grilijasa. Ispeci tri takve korice u cetvrtastom plehu
oblozenom masnim papirom.
3. Za fil mutiti na pari 5 celih jaja sa secerom i vanilin secerom, i na kraju dodati
cokoladu. Kad se fil ohladi umesati umuceni maslac.
4. Posebno pripremiti jos jedan grilijas za posipanje, tako sto cemo rastopiti secer kao
karamel i ovog puta mu dodati seckane orahe. Sipati na nauljeni tanjir, i kad se ohladi
usitniti ali ne previse.
5. Filovati korice pripremljenim filom i svaku obilno posipati grilijasem. Gornju koricu
samo premazati filom, kao i celu tortu sa strane.
6. Ostaviti da se malo rashladi u frizideru pa naneti glazuru od cokolade. Ivice torte
ukrasiti preostalim grilijasem.
Za cokoladnu "borduru" umutiti penasto 100 g maslaca i 100 g rastopljene cokolade, pa
spricem sa zvezdastim otvorom dekorisati ivice torte.
1. Glazura od cokolade - otopiti na tihoj vatri cokoladu i ulje , izmesati i naneti dugackim
sirokim nozem preko ohladjene torte. Kad se glazura stegne, dodatno dekorisati
rastopljenom cokoladom (bez ulja) kao na slici.
Posluživanje
Ukoliko se cokoladna glazura stegne pre nego ste je lepo izravnamo, mozemo naneti
kasnije jos jedan sloj glazure ( kad se prethodni stegne), ili pomocu sprica sa najmanjim
otvorom praviti sare od rastopljene cokolade u vidu izgubljenog puta. Na taj nacin torta ce
biti lepo dekorisana i nece se primetiti kako je uradjena glazura.

0 komentari:

Objavi komentar