utorak, 17. studenoga 2015.

LISNATE KIFLICE PO RECEPTU MOJE MAME U MOJOJ PORODICI SU OMILJENE

Sastojci
600g mekog brasna
200ml jogurta
150ml mlakog mljeka
50ml ulja
1 jaje
1 vrećica suhog kvasca
1mala kasicica sol
200g putera ili margarina
FIL:
po zelji : nutela ,marmelade razne
sir i slane kombinacije
i jos : zumance za premazivanje i susam
Priprema
1. U mlako mljeko pripremiti kvasac sa malo secera i brasna i ostavit da nadodje . Kad
nadodje kvasac pomjesati sa ostalim sastojcima i zamjesiti tjesto .
2. Podjeliti tjesto na 10 loptica i svaku lopticu dobro razvuci sa oklagijom.
3. Premazivati svaku razvucenu lopticu sa razmeksalim puterom ili margarinom .
4. I redati jednu na drugu .
5. Zadnju koru ne mazati vec je pobrasniti brasnom pa sve zajedno lagano razvuc
oklagijom koliko moze i podjeliti na trougove ,zavisi kolike zelite da budu kifle , filovati
ih .
6. Zamotati i poslagati u pleh sa pek papirom i ostaviti da odmaraju pola saata .
7. Zagrejati pecnicu na 200° premazati kifle sa zumancem pred samo pecenje i posuti ih
susamom ako zelite !
8. Pecite ih nekih 30 minuta dok ne dobiju zutu zlatkastu boju , zavisi do vase pecnice !
Posluživanje
Kifle se mogu zamrznuti i ne pecene ..(kao i sve drugo lisnato pecivo) naravno prije
pecenja odmrznuti ih ! Prijatno !

0 komentari:

Objavi komentar