petak, 11. rujna 2015.

Čokoladna vanilolina:)


Od svih mojih tortica, ova će mi ostati u dugom sjećanju:) Jednostavni
sastojci, a savrseni okus čokolade i vanilije u sočnom biskvitu.

Autor: netherland


Sastojci

Biskvit za kalup promjera 24 cm
130 g maslaca
300 g šećera
3 jaja
120 ml mlijeka
160 g brašna
60 g gorkog kakaa
1 žličica sode bikarbone
na vrh žličice praška za pecivo
prstohvat soli

Krema od vanilije
240 ml mlijeka
1 vrećica želatine + 5 žlica vode
4 žumanjka
80 g šećera
300 ml slatkog vrhnja za šlag
2 šlag fixa
1 vanilin šećer
1 Bourbon vanilin šećer
1 štapić vanilije

Čokoladna krema
1 želatina + 5 žlica vode
2 žumanjka
90 g šećera
250 ml mlijeka
200 g tamne čokolade za kuhanje
300 ml slatkog vrhnja za šlag
2 šlag fixa
1 vanilin šećer

Dekoracija
500 ml slatkog vrhnja za šlag
2 vanilin šećera
2 šlag fixa ukoliko je potreban
2 žlice gorkog kakaa u prahu


Priprema
1. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
2. Kalup za tortu pobrašnite.
3. Brašno, kakao, prašak za pecivo, sol i sodu dobro promiješajte u jednoličnu smjesu.
4. U drugoj posudi maslac i šećer pjenasto izmiksajte, dodajte jedno po jedno jaje i dobro
promiješajte.
5. Dodajte pola količine brašna s kakaom, promiješajte, pa malo mlijeka, opet
promiješajte, i nakon što promiješate dodajte ostatak brašna i mlijeka.
6. Istresite gustu smjesu u kalup i pecite cca 40 minuta, ovisno o pećnici, provjerite
čačkalicom.
7. Ostavite da se ohladi 15 tak minuta, nožem prodjite oko ruba kalupa i maknite prsten
pa biskvit prerežite po pola.
8. Jedan biskvit postavite na tanjur za posluživanje i oko njega postavite prsten od torte i
po želji ga poškropite sa malo ruma ili mlijeka.
 BIJELA KREMA
9. Nožem zarežite po dužini štapić vanilije, i tupim dijelom noža skinite sjemenke, stavite
ih u mlijeko zajedno sa štapićem i Bourbon vanilin šećerom, zakuhajte, ugasite vatru,
poklopite i ostavite 10 minuta da stoji.
10.Procijedite i stavite na vatru do točke vrenja.
11.Žumanjke i šećer pjenasto izmiksajte.
12.Želatinu otopite sa vodom i ostavite 10 minuta da nabubri.
13.Mlijeko lagano dolijevajte smjesi sa žumanjcima, ali cijelo vrijeme lagano miksajte.
14.Kad smjesu jednolično izmiksate, vratite na vatru i kuhajte na laganoj vatri, neprestano
miješajući dok se ne zgusne.
15.Maknite sa vatre i stavite da se hladi u posudu sa hladnom vodom, ili vani ako je
dovoljno hladno:)
16.Umiješajte želatinu koju ste otopili na laganoj vatri i ostavite da se smjesa skroz ohladi,
pa posudu stavite u hladnjak na desetak minuta.
17.Slatko vrhnje istucite u čvrsti šlag s vanilin šećerom i šlag fixom ukoliko je potreban i
lagano mu umiksajte kremu od jaja.
18.Kremu istresite na prvi biskvit oko kojeg ste stavili prsten od kalupa, poravnajte i lagano
na kremu položite drugi biskvit. Stavite u hladnjak.
 ČOKOLADNA KREMA
19.U multipraktiku sitno nasjeckajte čokoladu.
20.Bjelanjke odvojite od žumanjaka, pa žumanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom.
21.Želatinu otopite sa vodom i ostavite da nabubri 10 minuta.
22.Mlijeko zavrijte i lagano dodavajte smjesi od žumanjaka neprekidno lagano miksajući.
23.Smjesu vratite na laganu vatru i cijelo vrijeme miješajte, pazeći da ne zakuha, nekih 10
minuta.
24.Želatinu otopite na laganoj vatri i umiješajte u smjesu sa mlijekom i žumanjcima.
25.Dodajte čokoladu i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
26.Ostavite da se skroz ohladi.
27.Slatko vrhnje istucite u čvrsti šlag s vanilin šećerom i šlag fixom ukoliko je potreban.
28.Lagano ga umiješajte u smjesu od čokolade.
www.coolinarika.com
Čokoladna vanilolina:)
29.Kremu nanesite na drugi biskvit i ostavite tortu par sati u hladnjaku, a najbolje preko
noći.
30.Idući dan, nožem prođite oko ruba kalupa, skinite prsten i dekorirajte tortu po želji.
31.Ja sam 500 ml slatkog vrhnja istukla u čvrsti šlag, ali ne prečvrsti sa vanilin šećerom i
šlag fixom ukoliko je potreban, i umiješala 2 ravne žlice gorkog kakaa u prahu i
slastičarskom vrećicom pravila pufnice oko torte.
32.Tortu nakon ukrašavanja stavite u hladnjak da se šlag stisne.

0 komentari:

Objavi komentar