četvrtak, 14. svibnja 2015.

Meka pita s trešnjama i sirom


Sastojci

Tijesto
3 jaja
prstohvat soli
15 dag šećera
1 vanilin šećer
limunova korica
15 dag maslaca
15 dag svježeg sira
1 dl jogurta
30 dag glatkog brašna
1/2 vrećice praška za pecivo

Nadjev
40 dag trešanja
10 dag svježeg sira
2 dl kiselog vrhnja
1 jaje
2 žlice škrobnog brašna
10 dag šećera

Priprema
1. Trešnje operite, prosušite i izvadite im koštice. Naribajte koricu jednog limuna. Maslac
izvadite iz hladnjaka na sobnu temperaturu da omekša. Nožem ga natrgajte na
komadiće. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo.
2. Umutite pjenasto cijela jaja sa prstohvatom soli, šećerom i vanilin šećerom. Dodajte
limunovu koricu i natrgani maslac, pa sve mikserom pjenasto umutite.
3. Pomiješajte svježi sir i jogurt, te naizmjence s brašnom dodavajte smjesi. Smjesa će
biti prilično gusta.Ostavite ju da odmori 15-tak minuta.
4. Kalup promjera 28 cm (ili odogvarajući pravokutni) dobro omažite masnoćom. Pećnicu
ugrijte na 200°C. Dvije trećine smjese ravnomjerno rasporedite u kalup, te stavite peći
15 minuta.
5. Za nadjev dobro umutite svježi sir s vrhnjem, jajetom, šećerom i škrobnim brašnom.
6. Izvadite tijesto iz pećnice. Rasporedite na njega trešnje tako da ostavite slobodan rub.
Prelijte smjesom od sira i vrhnja preko cijele površine, pa malom žlicom po rubu
rasporedite ostatak tijesta poput jastučića.
7. Sve stavite peći još 30 minuta na temperaturu 175-180°C. Pečeni kolač ohladite i
pospite šećerom u prahu.

Posluživanje
Uz ovaj meki i sočan kolač možete poslužiti kuglicu sladoleda ili malo šlaga.

0 komentari:

Objavi komentar