srijeda, 25. studenoga 2015.

Štrudlice sa jabukama i orasima - Zamirisaće vam celu kuću dok se peku, a ostaju meke i naredna dva-tri dana.


Sastojci


Za testo:
3 jaja
1 žumanac
1 kašičica soli
4 kašike smeđeg šećera
1 vanilin šećer
korica limuna
500 ml mlakog mleka
1 kesica suvog kvasca
250 g otopljenog margarina
800 g pšeničnog oštrog brašna
300 g integralnog brašna

Za nadev:
2 kg jabuka
200 g smeđeg šećera
cimet
200 g krupno mlevenih orasa
prezla

Za premazivanje:
1 jaje



Priprema

1.

Sjedinite jaja, žumanac, so, šećer, vanilin šećer i rendanu koricu limuna u većoj plastičnoj posudi i izmešajte varjačom. Otopite margarin i ostavite da se malo prohladi. Dodajte u posudu i mlako mleko i suvi kvasac, a potom i prohlađeni otopljeni margarin, pa na kraju obe vrste brašna. Dobro izmešajte varjačom pa rukom umestie glatko testo. Pokrijte krpom i ostavite testo da raste, pola sata do sat vremena, dok pripremate nadev.
2.

Jabuke operite, ogulite i narendajte. Ja sam dobila 1,5 kg rendanih jabuka od ukupno 2 kg. Ako su sočne, malo ih ocedite rukom od soka. Dodajte smeđi šećer (po ukusu i u zavisnosti od vrste jabuka). Meni je idealna količina bila 200 g. Orase krupno sameljite u secku. Pripremite cimet i prezlu.
3.

Kada je testo lepo nadošlo, istresite ga na pobrašnjenu radnu podlogu i podelite na 4 dela pošto ćete imati 4 štrudle. Uzmite prvi deo, razvaljajte ga oklagijom, pospite sa malo prezle, rasporedite četvrtinu jabuka, pospite cimetom i na kraju četvrtinom orasa. Zamotajte štrudlu i prebacite u vrlo malo nauljen pleh od rerne. Ponovite postupak i za preostale tri štrudle.
4.

Štrudle premažite jajetom i stavite ih da se peku u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni, dok lepo ne porumene oko 20-25 mnuta.
5.

Ove štrudlice su varijacija na ovu ili ovu temu. :) Vrlo slične, ali ipak malo drugačije. Mi ih sve obožavamo pošto je testo zaista odlično, mekano i vrlo zahvalno za rad...ja prosto uživam praveći ih. ;)

Posluživanje

Štrudlice pospite šećerom u prahu po želji.







izvor : coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar