Mislim da je ovo bio prvi kremasti kolač koji sam napravila, a ima od tad
oh-ho-ho :) :) Recept sam s godinama malo promjenila, naziv nisam mjenjala a
i danas je jedan od omiljenijih u obitelji :)
Autor: jakica
Sastojci
Biskvit
6 jaja
8 žlica šećera
2 žlice vode
6 žlica ulja
6 žlica brašna
3 žlice kakao
1 prašak za pecivo
Krema
4 žumanjka
6 žlica šećera
2 žlice gustina
1 žlica brašna
5 dcl mlijeka
2 vanilin šećera
1 vrećica želatine
2 dl tučenog slatkog vrhnja
Šaum
4 bjelanjka
25 dag šećera
par žlica vode
Čokoladna glazura
1 dcl slatkog vrhnja
10 dag čokolade za kuhanje
3 dag maslaca
i još
par žlica čokoladnog mlijeka
Priprema
1. Umutiti pjenasto žumanjke i šećer, dodati vodu pa umutiti, onda ulje pa opet malo
mutiti.Zatim dodati brašno koje smo izmješali sa kakaom i praškom za pecivo, pa na
kraju lagano umješati snijeg od bjelanjaka.Peći u limu 20x30 obloženom sa papirom za
pečenje. Pečen i ohlađen biskvit prerezati na dva djela, te ga natopiti sa par žlica
čokoladnog mlijeka, možete dodati i ruma po želji.
2. Umutiti žumanjke sa gustinom i brašnom u 1 dcl mlijeka.Preostalo mlijeko skuhati sa
šećerom, pa kad provre dodati smjesu od žumanjaka, kuhati par minuta stalno
mješajući,na tihoj vatri dok se lijepo ne zgusne.U skuhano dodati vanilin šećer i želatinu
pripremljenu prema uputama. U ohlađenu kremu umješati tučeno vrhnje.
3. Za šaum staviti da se kuha 2/3 šećera od navedene količine i preliti sa malo vode.Kuhati
bar 10 min.dok se ne ukuha. U međuvremenu istući bjelanjke u snijeg, dodati preostalu
1/3 šećera, još mješati pa dodati kuhani šećer. Ovako pripremljen šaum ispadne super i
čvrst, a recept je od coolinarike.
4. Za čokoladnu glazuru ugrijati slatko vrhnje, dodati isječenu čokoladu da se rastopi, pa
umješati maslac izrezan na listiće.
5. Na prvi dio biskvita staviti žutu kremu, pa drugi dio biskvita, šaum od bjelanjaka i preliti
glazurom. Ostaviti da se dobro ohladi.
Posluživanje
Ima sličnih recepta na coolinariki ali eto mislim nije viška da i ja dodam svoj, možda se
nekom svidi ;)
0 komentari:
Objavi komentar