četvrtak, 23. srpnja 2015.

Puhanci


Za malo dela, puna ih je zdela! Ovako su nekada naše nane znale brzo i
jednostavno razveseliti dječicu za večeru, a vi ih možete pripremiti i uz
roštilj.

Autor: Lilly-cool

Sastojci 4 osobe
400 g glatkog brašna
200 ml mlake vode
20 g svježeg kvasca ( 1/2 kockice)
 1/2 žličice šećera
1 žličica soli (5 g)
... i još:
ulje za prženje

Priprema
1. Stavite brašno u zdjelu i napravite udubinu u koju ćete staviti svježi kvas razmućen u
0.5 dcl mlake vode s malo šećera. Pustite na toplom da se kvas zapjeni.
2. Dodajte sol i preostalu mlaku vodu pa zamijesite glatko tijesto. Prekrijte
zdjelu prijanjajućom folijom i ostavite na toplom mjesto da se duplo digne; dovoljno je
ispod posude s tijestom staviti manju posudu s toplom vodom.
3. Na pobrašnjenoj radnoj podlozi, razvaljajte tijesto debljine oko 8-10 mm, narežite
kotačićem na kvadriće veličine 8×10 cm (ili manje) i pustite ih pokrivene kuhinjskom
krpom 10 minuta.
4. U srednje velikoj tavi ugrijte ulje i popecite puhance tako da svaki stavite u ulje prvo
na stranu koja je na radnoj površini bila okrenuta prema gore (na ovaj način se
napuhnu). Čim prestanu cvrčati okrenite ih na drugu stranu i opet popecite do lijepe
zlatno-žute boje.
5. Izvadite ih šupljikavom žlicom na kuhinjski papir da se upije višak masnoće.

Posluživanje
Puhance poslužite tople. Savjet: U ovo tijesto možete dodati i nasjeckane 4 mlade ljutike
ili luka (zeleni i bijeli dio). Biti će fino ukusni ali se neće toliko napuhnuti kao bez luka.

0 komentari:

Objavi komentar