nedjelja, 20. rujna 2015.

Trnovečki makači


U Trnovcu Bartolovečkom pokraj Varaždina žive naši prijatelji i kumovi.
Tradicionalni kolač njihovog kraja, su ovi štruklji s makom koje oni zovu
makači. Kumina mama ih je ispekla i poslužila na rođendanu svoje unuke u
goricama uz roštilj i vino. Savršeniji i meni ukusniji kolač teško da sam
pronšala u zadnje vrijeme. Razumije se, recept je dat u originalu i nije nimalo
dijetalan. Kad pojedeš dva komada ovih makača, možeš cijeli dan poslije
kopati u rudniku ili u goricama.

Autor: Milicza


Sastojci

vučeno tijesto:
1/2 kg brašna
prstohvat soli
1/2 dl ulja
--po potrebi vode

nadjev:
70 dag mljevenog maka
10 dag šećera
1/2 l mlijeka
7 dl vrhnja, najbolje domaćeg s placa
1 vrećica vanilin šećera
25 dag rastopljenog maslaca
1 jaje

Priprema

1. Od brašna, ulja, soli i mlake vode zamijesite meko tijesto s vodom.
2. Ostavite dobro nauljeno da odstoji oko pola sata.
3. Tijesto razvučemo što tanje, kao za pite ili bureke, deblje rubove odstranimo, te tijesto
namažemo nadjevom i zarolamo.
4. Nadjev pripremamo tako da u kipuće mlijeko zakuhamo mak, dodamo šećer, maslac i
vanilin šećer, maknemo s vatre i ohladimo.
5. U ohlađenu smjesu dodamo žumanjak i pola količine vrhnja, bjelanjak tučemo u čvrsti
snijeg i na kraju lagano umiješamo u smjesu.
6. Rolani kolač režemo na veličinu lima za pečenje, te ga stavimo u namašten pleh i
prelijemo ostalim vrhnjem.
7. Pečemo na temperaturi od 180°C , otprilike pola sata.
8. Vruće pečene makače pospemo šećerom u prahu i poslužimo vruće, ili kako vam drago.
Posluživanje
Posebno pašu uz bijelo vino ili roštilj. Količina šećera i maslaca je opcionalna. Vodite se
svojim osjećajem. Najnovije je kod mene da šećera stavim oko 30 dag šećera, a oko 12 dag

0 komentari:

Objavi komentar