Za kore
100 grama maslaca
8 zlica secera
2 jaja
2 zlice meda
2 zlice kiselog vrhnja
100 grama mljevenih oraha
1 zlica kakaa
pola limuna korica
1/2 vrecice praska za pecivo
ca 400 grama brasna
Krema
8 dl mlijeka
8 zlica secera/ ili po zelji
7 zlica skrobnog brasna / ca 115 grama
2 vrecice vanilije ili 1 zlica vanlije extrakta
200 grama maslaca
50 grama bijele cokolade
PRIRPEMA
Recept se mozda radi duzine cini kompliciran, ali nije. Kod mene u biljeznici je upisan u nekoliko redaka. Ja sam vam zeljela ovdje prenijeti i neka moja iskustva sa izradom kora i kreme, nadam se da ce nekom biti od koristi. Prilikom izrade kora uvijek dodajem i zlicu-dvije kiselog vrhnja. Ono cini da su kore fine glatke, ljepse se valjaju i ne pucaju. Uvijek razvlacim u velicinu velikog pleha od pecnice, pecene kore rezem na dva dijela, time dobijem jednim pecenjem dvije kore sto znatno ubrzava pripremu pita.
Kore
Pjenasto izradite maslac sa secerom, dodajte jedno po jedno jaje dalje miksajte da smjesa bude svjetla. Dodajte med i kiselo vrhnje. Prosijte brasno sa kakaom i praskom. Dodajte orahe, te brasno, ali ne sve odjednom i miksajte sa produzecima za tijesto. Dodajite pomalo i ostatak brasna. Umjesite fino, glatko tijesto koje se ne lijepi za radnu plocu.
Tijesto podijelite na 2 dijela. Od svakog dijela napravite valjak, stavite ga na pek-papir velicine pleha na kojem cete peci. Moj je velik 40×34 cm.. Prvo rukama malo razvucite tijesto. Stavite jos jedan papir odozgora i valjalom razvaljajte na velicinu pleha od pecnice. Malo si pomozite prstima ako vidite da se tijesto neravnomjerno razvlaci pa opet nastavite valjalom. Skinite gornji papir i provizorno ocrtajte koru na 2 jednaka dijela, nemojte prerezati samo tupom stranom tankog noza utisnite liniju. Izbodite kore na desetak mjesta sa vrhovima vilice da se ne napuse.
Stavite peci na 170 stupnjeva oko 10, najvise 12 minuta. Pazite da ne izgore. Ne odmicite se od kuhinje i ne radite drugu koru dok se prva pece jer samo momenat i tijesto ce izgoriti, a najgorje je sto je tamno i ne vidi se dobro da li je prepeceno dok pleh ne izvucete van iz pecnice.
Ja imam 2 pleha i odmah razvaljam kore na obadva i onda tek pecem. Kad su kore pecene, jos tople, jer su tada mekane, razrezite po onoj liniji koju ste ucrtali. Na taj nacin u jednom pecenju dobijete dvije kore. Hladjenjem ce kore otvrdnuti.
U originalu je pita imala samo tri kore pa ako niste vicni razvlacenju kora predlazem vam da i vi napravite samo tri kore, ali onda morate svaku posebno peci.
Krema
Od ukupne kolicine mlijeka odvojiti 1,5 dl. Ostatak staviti kuhati skupa sa secerom i vanilijom. Dok mlijeko ne zakuha nemojte mijesati secer. Cini mi se da na taj nacin krema manje zagara.
Skrobno brasno pomijeati s 1,5 dl mlijeka da nema grudvica. Kad mlijeko zakuhate sipajte uz stalno mjesanje skrobno brasno, neka kuha 2-3 minute uz stalno mijesanje. Skinite sa temperature i u vruce dodajte 50 grama bijele cokolade, mjesajte da se otopi. U originalu nema bijele cokolade, ali meni se cinila fina kombinacija kakaa u korama s bijelom cokoladom u kremi…i nisam pogrijesila. Ako ne volite bijelu cokoladu slobodno ju izostavite.
U toplu kremu mikserom dobro umijesajte maslac sobne temperature.
Podijelite kremu na 3 jednaka dijela i jos toplom mazite kore. Cetvrta kora se ne maze, a moze ako zelite, ali to onda ucinite nakon hladjenja.
Ako ste radili samo 3 kore onda vam nece trebati toliko kreme, smanjite kolicinu mlijeka na 6 dl i prilagodite kolicinu skrobnog brasna.
Na pitu stavite jedan pek-papir i poklopite sa necim teskim da se “izravna, ostavite da odstoji oko 24 sata da se opusti.
Na zadnju, cetvrtu koru koja se ne maze kremom stavite glazuru od cokolade, jos je ljepsa kad je glazura od bijele cokolade ili posipajte secerom u prahu. Ili, ako zelite mozete ju nakon hladjenja namazati s malo kreme i posipati ribanom cokoladom.
0 komentari:
Objavi komentar