ponedjeljak, 2. studenoga 2015.

Slane štrudle za večeru, a bogami i doručak ;)


Pošto su nam (čitaj mi) sendviči za večeru dosadili (seci hleb, maži hleb, turaj salamu, pa novi krug i sl.), zapravo, dosadilo mi je da ih pravim, trudim se da malo razbijem monotoniju, pa pripremim nešto drugačije. Ove slane štrudle i nisu neka mudrost, ali je upravo u tome i caka. Važno je samo da ih na vreme počnete praviti…zbog kvasca, je li…i tog njegovog vremena za rast…inače, nemate puno posla oko njih.


Moram da napomenem, a nije zato što sam ih ja pravila 😉 , da su „mnogo em jako“ ukusne. Ali – što su one ukusne za večeru – nego su one ukusne i za doručak, pa i sutradan posle podne (naravno da su bile sakrivene da prežive do tad). Važno je samo da ih upakujete da se ne suše. Isprobajte ih i uživajte, da li tople, da li hladne – neće vas razočarati, naprotiv…

Napravila sam dve varijacije na temu, pa vi…ili odaberite ili me sledite :)

Testo za slane štrudle

Sastojci:

1 1/2 dcl mlake vode
2 kesice kvasca (20 gr)
1 kašika šećera
1 kašika brašna
1 kg brašna T500 oštro
1 kašika soli
150 gr masti
2 žumanca
500 gr jogurta
Priprema:

Mlaku vodu pomešati sa šećerom, dodati kvasac, promešati, pa posuti 1 kašikom brašna. Ostaviti da zapeni iliti nadodje kvasac.

U odvojenu posudu sipati 1 kg brašna, dodati so, mast, žumanca, jogurt i konačno, nadošli kvasac.

Sve lagano mešati, pa mesiti u posudi i na kraju prebaciti na radnu površinu posutu brašnom, pa tamo dobro umesiti testo da bude glatko. Čistu posudu nauljite, pa u nju stavite testo, pa ga obrćite da se sa svih strana naulji.
Pokrijte testo krpom, stolnjakom ili sl. pa ga ostavite da naraste.
Štrudla sa filom od margarina, šunke i trapista

Sastojci za fil:

250 gr šunke za picu – isečeno na kolutove (ili kvadrate…kako su je već napravili…)
200 gr trapista
margarin za mazanje iz kutije – ne bih znala tačno koliko, recimo oko 100 gr
Priprema:

Naraslo testo u posudi dobro ispritiskati, da mu izbijete sav vazduh, onako…pesnicom.

Istresite ga na radnu površinu, pa podelite na dva jednaka dela.
Razvijte jednu polovinu u pravougaonik, pomažući se brašnom, posipajući ispod testa i preko testa, da možete napraviti lep oblik. Razvijte ga tako da širina testa bude kao dužina neke manje pravougaone tepsije ili, još bolje, na dužinu kalupa za hleb ako ga kojim slučajem imate (ja nemam :( ) Razvijeno testo premažite margarinom, poslažite šunku preko cele površine…ostavite samo 5 cm sa jedne strane koja će biti kraj. Preko šunke narendajte trapist.
Pažljivo i lepo, rolajte testo po užoj ivici, pazeći da poravnavate ivice. Kada ste stigli do kraja, uštipnite malo krajeve testa, pa i one sa strane, da zatvorite rolat.

Nauljite tepsiju, kalup, ili stavite papir za pečenje, pa stavite štrudlu u njega i pokrijte, da miruje i raste. Predjite na sledeću stranu :) da napravite i drugu štrudlu.

Štrudla sa filom od sira, šunke, trapista, kobasice i kisele pavlake – svega po malo
 


RECEPT POGLEDAJTE KLIKOM OVDJE


0 komentari:

Objavi komentar