Bliži se vreme počinka te je dobar trenutak da se podsetimo na ovaj neverovatan napitak koji možete popiti pre spavanja!
“Zlatno mleko” je predivan, ukusan i neverovatno zdrav napitak pogotovo pogodan za konzumiranje u večernjim satima, a dobrobiti su izvanredne.
Glavni sastojak u ovom receptu je kurkuma. Kurkuma sadrži kurkumin, polifenolni identifikovan kao osnovni aktivni sastojak, koji postiže više od 150 potencijalno terapijskih delotvornosti, a uključuje antioksidativna, protivupalna i antikancerogena svojstva.
U kombinaciji sa crnim biberom, dobrobiti kurkumina se višestruko povećavaju.
Dodatne prednosti:
Protivupalno delovanje, antioksidans, antiseptik, analgetik
Jača imunitet
Anti – kancerogen
Pomaže u održavanju nivoa holesterola
Potiče probavno zdravlje
Detoksikator jetre
Reguliše metabolizam i kontrolu telesne težine
Visoki krvni pritisak
Memorija i mozak
Različiti uslovi kože
Neurološki poremećaji
Smanjuje trigliceride
Dodavanje crnog bibera u jela začinjena kurkumom povećava bioraspoloživost kurkumina za oko 1000 puta, zbog piperina, ljutog svojstva crnog bibera. Da, dobro ste pročitali, mešanjem kurkume i crnog bibera zajedno, povećava se telesna apsorpcija kurkume za 2000% !
Zlatno mleko
Korak 1 – Pasta od kurkume
Sastojci:
1/4 šoljice praha kurkume
1/2 male (kafene) kašike mlevenog bibera
1/2 šoljice filtrirane vode
Priprema:
Pomešajte sve sastojke u maloj posudi za kuvanje i dobro promešajte. Uključite vatru na srednju jačinu i mešajte neprestano dok smesa ne postane gusta pasta. To ne traje dugo pa ne napuštajte šporet. Pustite da se smesa ohladi, a zatim je držite u maloj staklenci u frižideru.
Korak 2 – Zlatno mleko
Sastojci:
1 šoljica bademovog mleka (mleko od konoplje ili kokosa su takođe dobra opcija, a ayurveda preporučuje i kravlje mleko, ali samo u slučaju da možete nabaviti prirodno domaće mleko od krave koja nije nasilno tretirana)
1 mala (kafena) kašika kokosovog ulja
1/4 male kašike ili više paste od kurkume
med
Priprema:
Kombinujte sve sastojke, osim meda u loncu za kuvanje. Uključite vatru na srednju jačinu. Dok grejete obavezno neprestano mešajte i ne dopustite da prokuva. Dodajte meda po želji.
0 komentari:
Objavi komentar