nedjelja, 8. studenoga 2015.

Nova naučna studija: Mamografija je štetna i treba da bude zabranjena!


Nova studija o mamografiji je sprovedena u medicinskom centru Cochrane, a rezultati su objavljeni u časopisu Kraljevskog društva za medicinu.

Pokazalo se da je praksa zračenja dojke u pokušaju da se predupredi rak dojke štetna i da treba da bude zabranjena.

Studija pod nazivom “Mamografija je štetna i treba da bude zabranjena” pokazuje da decenije primene mamografije nisu učinile ništa kako bi se smanjila smrtnost od raka dojke. Stopa smrtnosti obolelih pacijenata je ostala uprkos činjenici da je ovim pregledom kod miliona pacijenata otkriven rak u “ranoj fazi” ili “nultoj fazi”.

Natural Society izveštava:

Prethodna istraživanja su pokazala da se čak 52% žena uverilo da mamografija daje lažne rezultate, kao i da im je bilo potrebno mišljenje drugog lekara.

Druga studija objavljena u 2012. godini, bavila se učestalošću pojave raka dojke kod žena starosti preko 32 godine. Utvrđeno je da je uvođenje mamografije u SAD povezano sa povećanjem broja pacijenata u ranoj fazi raka dojke. Broj pacijenata se povećao sa 112 na 234 slučaja na svakih 100.000 žena.

Pored toga, broj pacijenata u kasnoj fazi bolesti se smanjio za samo 8%, sa 102 slučaja na svega 94 slučaja na svakih 100.000 žena. Autori zatim procenju da je bilo prenaglašenih dijagnoza kod 1,3 miliona žena od 1976. do 2008. godine.

0 komentari:

Objavi komentar