nedjelja, 10. svibnja 2015.

PERFEKTNO DOBAR KOLAČ SA VIŠNJAMA I BIJELOM ČOKOLADOM BEZ PEČENJA


Recept jednostavan, moderan, brz, ništa ekstravagantno i pretenciozno, ali poklanjam vam ga jer su mi ovakvi kolači iznad svih. On je odraz svega onoga što osobno najviše volim. 2-3 vrhunska sastojka koja garantiraju užitak.
Sastojci

Podloga

100 g čajnih keksa
70 g maslaca
2 žlice (smeđeg) šećera
Krema

500 g svježeg sira (ili krem sira)
250 ml vrhnja za šlag
50 g bijele čokolade
30 g šećera
1 vanilin šećer
1 žličica arome vanilije
1 vrećica (10 g) želatine u prahu

Preljev od višanja

200 ml soka iz kompota od višanja
100 g ocijeđenih višanja iz kompota
2 ravne žlice praha pudinga od vanilije
3 žlice šećera
Priprema

Navedene mjere su za kalup promjera 20 cm.
Obruč okruglog kalupa omotajte plastičnom folijom.
Za podlogu sameljite kekse i pomiješajte ih sa šećerom i otopljenim maslacem pa utisnite u dno kalupa. Stavite u hladnjak dok pripremate kremu.
Izmiksajte svježi sir sa šećerom, vanilin šećerom i aromom vanilije. Posebno izmiksajte slatko vrhnje u šlag pa umiksajte u sir.
Na pari (ili u mikrovalnoj) otopite bijelu čokoladu i dodajte ju kremi. Želatinu pripremite s hladnom vodom prema uputama na vrećici pa umiješajte u kremu. Kremu rasporedite po ohlađenoj podlozi. Stavite u hladnjak dok pripremate preljev.

Sok pomiješajte sa višnjama i šećerom pa kratko prokuhajte. Umiješajte prosijani prah vanilin pudinga (ako ga ne prosijete, stvorit će se grudice) pa sve zajedno kuhajte miješajući dok ne provrije. Uklonite s vatre i pustite 15-ak min. da se malo prohladi (povremeno promiješajte).
Kad se preljev malo ohladio, rasporedite ga preko kreme. Ostavite cheesecake u hladnjaku preko noći pa sutradan pažljivo uklonite obruč i foliju te poslužite.
Ako koristite biljno vrhnje za šlag, možete izostaviti želatinu, jer se ono da dosta čvrsto umutiti pa će krema biti dovoljno

0 komentari:

Objavi komentar