četvrtak, 26. ožujka 2015.

Španski vetar fantazija


Sastojci

Kore
12 bjelanaca 660 g šećera sok od limuna


Fil
12 žumanaca 7,5 dl mlijeka 250 g putera 50 g čokolade za kuhanje 2 vanilin-šećera 7 kašika šećera 200 g mljevenih oraha 100 g mljevenih prženih lješnjaka 1/2 l vrhnja za šlag ili 4 šlag kreme 7 kašika brašna ili gustina

Priprema

Umutiti 4 bjelanceta i 220 g šećera. Na kraju dodati malo limunovog soka.
Kada umutite čvrst snijeg, staviti u kalup a zatim u pećnicu.

Koru peći (sušiti) na 110-120 °C oko 60 min.

Ispeći ovakve 3 kore i ostaviti ih da se suše najmanje 3 sata.

Fil.
Mlijeko stavite na vatru da prokuha. U međuvremenu umutiti 12 žumanaca sa 7 kašika šećera, 7 kašika gustina i 2 vanilin-šećera.

Kada mlijeko prokuha, umućenu smjesu od žumanaca, šećera i gustina sipati u nj i miješati dok se ne zgusne.
Ostaviti da se ohladi.

U ohlađenu smjesu dodati i dobro umutiti puter.

Smjesu podijeliti na 2 dijela.
U jedan dodati orahe a u drugi pržene lješnjake i istopljenu čokoladu.

Kada se kore ohlade, umutiti šlag i početi sa premazivanjem.

Postupak premazivanja:
Kora - žuti fil - tanki sloj šlaga - kora - crni fil - šlag - kora - šlag (odozgo i okolo)

Tortu ukrašavate po vlastitom ukusu

izvor: coolinarika

0 komentari:

Objavi komentar