Kore
12 bjelanaca 660 g šećera sok od limuna
Fil
12 žumanaca 7,5 dl mlijeka 250 g putera 50 g čokolade za kuhanje 2 vanilin-šećera 7 kašika šećera 200 g mljevenih oraha 100 g mljevenih prženih lješnjaka 1/2 l vrhnja za šlag ili 4 šlag kreme 7 kašika brašna ili gustina
Priprema
Umutiti 4 bjelanceta i 220 g šećera. Na kraju dodati malo limunovog soka.
Kada umutite čvrst snijeg, staviti u kalup a zatim u pećnicu.
Koru peći (sušiti) na 110-120 °C oko 60 min.
Ispeći ovakve 3 kore i ostaviti ih da se suše najmanje 3 sata.
Fil.
Mlijeko stavite na vatru da prokuha. U međuvremenu umutiti 12 žumanaca sa 7 kašika šećera, 7 kašika gustina i 2 vanilin-šećera.
Kada mlijeko prokuha, umućenu smjesu od žumanaca, šećera i gustina sipati u nj i miješati dok se ne zgusne.
Ostaviti da se ohladi.
U ohlađenu smjesu dodati i dobro umutiti puter.
Smjesu podijeliti na 2 dijela.
U jedan dodati orahe a u drugi pržene lješnjake i istopljenu čokoladu.
Kada se kore ohlade, umutiti šlag i početi sa premazivanjem.
Postupak premazivanja:
Kora - žuti fil - tanki sloj šlaga - kora - crni fil - šlag - kora - šlag (odozgo i okolo)
Tortu ukrašavate po vlastitom ukusu
izvor: coolinarika
0 komentari:
Objavi komentar