nedjelja, 17. siječnja 2016.

BUREK KAO IZ BUREKDZIJSKE PEKARE - SA SIROM, MESOM I JABUKAMA DONOSIMO TRI RECEPTA SAMO ZA VAS! DRAMA OD OKUSA!



  • Jako mi je drag jer sam uspjela sama napraviti identican burek kakvog se sjecam iz mojih skolskih dana kojeg smo kupovali u burekdzijskoj pekari za koju sumnjam da jos postoji!
    Sastojci
    Tijesto
    750g glatko brasno
    450ml topla voda
    1 zlica sol
    2 zlice suncokretovo ulje



    Nadjev od sira
    250g svjezi kravlji sir
    2 zlice krem sir (kvark ili drugi)
    1/3 zlicice sol
    2 zlice vrhnje
    1 jaje

    Nadjev od mesa
    150g telece mljeveno meso 15-20% masti
    150g govede mljeveno meso 15-20% masti
    2 luk
    3 cesnjak
    1 zlica papar
    1 zlicica sol
    3 zlice mast (biljna ili goveda)

    Nadjev od jabuka
    3 jabuke slatke
    1 zlica secer
    2 zlicice cimet
    Emulzija za prskanje i zalijevanje
    50g margarin
    100ml suncokretovo ulje
    50ml voda


    Tijesto
    1.
    U vecoj zdjeli dodati brasno.
    U toploj vodi otopiti sol i dodavati u sredinu brasna. Mijesati sa viljuskom, uz dodavanje vode.
    Na kraju tijesto mijesiti s rukom. Dovoljno je 3-4 minute.
    Tijesto mora biti mekano.
    Pokriti sa plasticnom folijom i ostaviti da odmara 1 sat.
    2.
    Kad je tijesto odstojalo 1 sat, izvaditi na radnu povrsinu. Odvojiti na tri glavna dijela, za meso, sir i jabuke.

    Ako zelite samo sa jednim nadjevom onda sada odvojite tijesto na onoliko dijelova koliko zelite slojeva. 3,4,5....
    3.
    Sada svaki od tri dijela razdijeliti jos na 3 - za meso i 3 za sir. Svaki dio iztrljati izmedu dlanova da se fino oblikuje.
    4.
    Dio za jabuke razdijeliti na 4 komada. Mozete kao i ja raditi dva mala bureka sa dva sloja, ili mozete napraviti jedan veci ili deblji sa 4 sloja. kako zelite.
    Svaki dio dobro izmijesiti izmedu dlanova i oblikovati loptice.
    5.
    Pomijesati margarin sa uljem i dodati vodu. Dobro sve zajedno umutiti da se dobije jednolicna emulzija.
    6.
    Dublju zdjelu namazati sa vecom kolicinom emulzije , zatim svaku lopticu dobro premazati i stavljati u zdjelu.
    7.
    Na kraju prekriti sa plasticnom folijom, i ostaviti da odstoji par barem 2 sata, sto duze to bolje.

    Nadjev od mesa od mesa
    1.
    Meso pomijesati ako koristite dvije vrste.
    Luk i cesnjak izmiksati na sitno.
    2.
    U dubljoj tavi dodati mast ili margarin. Ja sam koristila govedu mast.
    3.
    Dodati zajedno luk i meso i dobro sa kuhacom izgnjeciti da se meso izmrvi. Posoliti i jako dobro popapriti. Prziti na srednjoj temperaturi oko 10 minuta. Tokom kuhanja meso ce ispustiti tekucinu. Ostaviti da se tako pirja da tekucina potpuno ispari.
    4.
    Kad je tekucina isparila prziti jos oko 2 minute i ugasiti.

    Slaganje bureka od mesa
    1.
    Meso istresti u zdjelu i prije nadjevanja pomijesati sa malo vode da bude mljackavo.
    2.
    Ocistiti radnu povrsinu, malo nauljiti i dodati jednu lopticu tijesta. Pritisnuti sa dlanom da se rasiri.
    3.
    Zatim poceti lagano rastezati, uzimati krajeve tijesta i vuci prema van. Pazite ako imade podulje nokte da ne zarezete tijesto.
    Razvlacite polako naokolo dok ne dobijete tanko prozirno tijesto.
    4.
    Tijesto sada pomociti sa emulzijom , zatim presaviti gornji dio do pola, pa onda donji dio , lijevu i desnu stranu da dobijete kvadratni paketic.
    Staviti na stranu.
    Prvi dio tijesta se ne puni. Naravno ako zelite, mozete.
    5
    Zatim ponoviti postupak sa drugom lopticom tijesta i kad je razvuceno, dodati prvi dio i staviti na sredinu.
    6.
    Pobacati meso preko tijesta
    Ne zaboravite poprskati svaki dio razvucenog tijesta sa emulzijom.
    7.
    Zatim presaviti tijesto u paketic kao i prvi.
    Ponoviti isto sa trecom lopticom tijesta
    8.
    Okruglu tavu za pecenje dobro premazati sa margarinom i pazljivo prebaciti pripremljen burek s mesom. Preliti sa emulzijom u koju ste dodali jos malo ekstra vode.
    Staviti peci na 200 C oko 30 minuta
    9.
    Kad je peceno, mozete burek okrenuti da se fino zapece i sa druge strane jos dodatnih 3-4 minute.
    10.
    Izvaditi da se malo ohladi i rezati na 4 dijela.

    Burek od sira
    1.
    Pomijesati svjezi sir sa kremastim sirom. malo zgnjeciti sa viljuskom.
    2.
    Dodati, jaje, sol i vrhnje i dobro promijesati.
    3.
    Rastezati tijesto kao i sa mesom. Ponoviti 3 puta i zamotati kao paket. Svaki sloj dobro poprskati sa emulzijom.
    Prvi dio tijesta rastegnuti i zamotati na prazno, zatim rastegnuti drugi dio tijesta u njega staviti prvi, dodati na vrh pola smjese od sira i ponovo zamotati kao paket.
    4.
    Ponoviti sa trecim dijelom tijesta, zamotati kao paket. Gornju i donju stranu presaviti pa onda lijevu i desnu.
    5.
    Htjela bih samo naglasiti da ako zelite super profinjen burek onda obavezno poskidajte rubove sa tijesta, vrlo lako se odvaja.
    6.
    Zamotani burek staviti u okruglu dobro namscenu tavu i malo pritisnuti da se rastegne sve do krajeva tave. Zaliti sa emulzijom. Ukoliko
    Staviti peci oko 30 minuta na 200 C.
    7.
    Kad je peceno mozete okrenuti i jos malo zapeci drugu stranu.
    Izvaditi i ostaviti da se malo ohladi prije rezanja.
    8.
    Mekani i vruci burek od sira!

    Burek s jabukama
    1.
    Jabuke oguliti i naribati.
    2.
    Staviti u zdjelu i dodati secer i cimet, dobro promijesati.
    3.
    Tijesto rastegnuti kao za meso i sir.
    4.
    Ja sam prvi dio tijesta punila, nisam ostavila prazno kao za meso i sir jer sam radila sa samo dva sloja
    5.
    Zamotati kao za meso i sir.
    6.
    Staviti peci u dobro namascenoj tavi, i premazati s emulzijom.
    Peci oko 20 minuta na 170 C. Manje vremena i na nizoj temperaturi jer je burek bio vrlo tanki.
    7.
    Gotove poprskati sa malo zasecerene vode i kad se malo ohlade posuti sa secerom.
    8.
    Super fini burek od jabuka kao sto su ga servirali u Opatijskoj burekdzijskoj pekari :D
    Ako vam burek od jabuke dozivi slijedeci dan, biti ce jos ukusniji, tijesto doduse nije vise hrskvo ali postane drama od okusa! :D


    Izvor: http://www.coolinarika.com
  • 0 komentari:

    Objavi komentar