subota, 7. studenoga 2015.

Torta od čokolade i lješnjaka


Sastojci za biskvit:

Za ovu tortu potrebno je pripremiti 2 biskvita, a za svaki je potrebno:

5 bjelanjaka
7 žlica šećera
8 žlica mljevenih lješnjaka
1 žlica brašna
na vrh noža praška za pecivo
Bjelanjke umiješati u čvrsti snijeg, postepeno dodavati šećer , te kada se stvori čvrsti snijeg dodati lješnjake i brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Smjesu staviti u okrugli kalup (26 cm) i peći 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 ˚C. Pečeni biskvit staviti na rešetku ili papir za hlađenje i posti sa malo šećera.

Pripremiti treći biskvit od sastojaka kako slijedi:

5 bjelanjaka
7 žlica šećera
100 gr otopljene čokolade
na vrh noža praška za pecivo
Postupak pripreme je isti kao kod prethodnog biskvita, samo što se umjesto lješnjaka dodaje čokolada.

Krema:


15 žumanjaka
150 gr šećera
2 vanilija šećera
2 vrećice pudinga od vanilije
6 vrhom punih žlica brašna
1200 ml mlijeka
200 gr bijele čokolade
200 gr tamne čokolade
250 gr maslaca
400 ml vrhnja-umutiti šlag
Mlijeko staviti kuhati ,ali oduzeti malo mlijeka i dobro ga pomiješati ga sa žumancima i šećerom. U smjesu dodati brašno, puding, te sve zajedno dobro izmiješati. Kada mlijeko prokuha polako u njega dodavati smjesu od pudinga i kuhati uz stalno miješanje dok se dobije gusta puding krema. Dobivenu kremu podijeliti u dvije zdjele, te u jednu dodati bijelu čokoladu ,a u drugu tamnu i sve dobro izmiješati. Potom dodati u kreme po 125 gr otopljenog maslaca i sve dobro pomiješati.

Vrhnje pomiješati da se napravi čvrsti šlag i podijeliti u kreme, s tim da malo više šlaga dodajte u kremu sa čokoladom.

Tortu slagati po želji – u ovom receptu je prvo išao biskvit od lješnjaka, potom svijetla krema, tamni biskvit, tamna krema, biskvit od lješnjaka i premazana sa ostatkom krema.

Vrh torte može se ukrasiti čokoladnom glazurom:

100 gr tamne čokolade
2-3 žlice ulja
sve otopiti na pari ,otopljenom čokoladom preliti tortu i ukrasiti sa malo grilaža,od šećera i lješnjaka.


0 komentari:

Objavi komentar