nedjelja, 1. studenoga 2015.

PITA(JUFKA )KORAK PO KORAK(OVAJ PUT KROMPIRACA)


Sastojci

SASTOJCI(ZA 2 JUFKE):
500 gr brasna(mekog i sto bjeljeg)
1 kasicica soli
1 soljica za kafu(fildzan) ulja
oko 3 dl vode SOBNE
TEMPERATURE
PUNJENJE ZA KROMPIRACU:
1 kg krompira(ociscenog i
isjeckanog)
2 vece glavice luka
Biber ,so ,ulje,maslac, 1 kasika
"Vegete natur"

Priprema

1. NAPOMENA:brasno treba da je sto bjelje,jer je u njegovom sastavu vise skroba koji
bolje "povezuje" Vodu,ulje i sol staviti u zgodnu dublju posudu pa polako dodavati
brasno(NE sve brasno odjednom).
2. Mijesati drvenom kasikom do konzistencije tijesta kao na slici.
3. Zatim kratko,lagano premijesiti rukama (radi provjere da li treba jos brasna)Ako se
tijesto jos lijepi za ruke dodati polako ostatak brasna,premijesiti
ponovo."pokupiti"ostatke brasna sa zidova posude i umijesiti u jufku.
4. Zatim tijesto dobro izraditi mikserom spiralnim nastavcima za tijesto,dodati na zidove
posude kap dvije ulja da se tijesto lakse odvoji od posude
5. Premijesiti nekoliko puta i formirati kuglu koja bi trebala biti elasticna kao resica od
uha(kao sto se vidi na slici)
6. Podijeliti tijesto u dvije kugle(jufke),svaku preci nauljenim rukama i zamotati u
plasticnu foliju. Ostaviti da odmara najmanje pola sata i vise(oko sat vremena)
NAPOMENA:Jufke ne drzite na previse hladnom mjestu,barem ne zimi,jer se moze desiti
da imate problema pri razvlacenju,ako su bas hladne kratko ih drzite u mlakoj rerni da
se samo malo ugriju bice lakse raditi tijesto.A ponekad i brasno zna"zakazati".Nemojte
se obeshrabriti
7. U medjuvremenu pripremiti nadjev: Isjeckati sitno luk i krompir(ja ovo odradim u
blenderu,jer volim nejednake komadice krompira)+ biber+so+Vegetu natur+malo vise od
pola case ulja.Sve dobro izmijesati.
8. Jufku mozemo razvlaciti na vise nacina,ja najcesce radim sa oklagijom na brasnu ,a
moguce je da je lakse razvlacenje masne jufke rukama.Ovako: 1) Na cistom stolnjaku(
obicno imam par takvih koje koristim iskljucivo za pitu) prosijati malo brasna pa
poloziti jufku,i po njoj posuti malo brasna

9. pa uz pomoc oklagije rasukati u obliku veceg kruga . Istanjiti krajeve oklagijom,pa
nastaviti razvijati koru koristeci uvijek,ako je potrebno, malo brasna(ako se tijesto
lijepi,pogotovo na krajevima)
10. Malo se "igrati"sa tijestom uvijati na oklagiju,malo podici pa povuci lagano da se
istanjuje sredina-odrolati.. Tako polako sa svih strana Staviti oklagiju na sredinu jufke
,prebaciti polovinu jufke preko oklagije ,podici i zavrtiti cijelu jufku oko oklagije,siriti
je prema krajevima oklagije,prstima povlaciti krajeve, pa ponovo poloziti pazljivo na
stolnjak I dalje rastezati "navijajuci" po malo jufke na oklagiju ili rastezuci
rukama....Pogledati po neki video kako se to radi.... ILI 2) prvobitno razvijenu jufku u
formi velikog kruga namazati uljem,ostaviti 10-15 minuta pa razvlaciti pazljivo rukama
11. Svaka pojedinacna jufka po ovom receptu je idealna za razvlacenje na stolu dimenzija
140cmX80 cm
12. Ako je jufka negdje pukla uzeti makaze(kuhinjske)odsijeci neki"periferni dio"(kod
mene je to obicno dio na kracem dijelu koji prelazi ivicu stola,pa "pokrpiti rupu"
13. Jufku ostaviti da se malo prosusi(narocito ako je vani vlazno vrijeme-tada nekada
upotrebim i fen)ljeti to uglavnom nije potrebno. Cijelu povrsinu poprskati
uljem,prebaciti dio krajeva koji vise "na sto"(ovo radim sa duznim krajevima) pa i njih
poprskati uljem(to je poduplana baza na koju nanosim fil)
14. Staviti fil na obje duzne strane jufke(NAPOMENA: krompir i luk ce pod utjecajem soli
pustiti tecnost pa zato prilikom stavljanja fila isti "diskretno"cijediti rukom pa stavljati
na jufku)
15. Pomazuci se stolnjakom urolati pazljivo prvo sa jedne strane do sredine,pa sa druge
strane isto.Nozem presijeci izmedju dva rola i praviti forme po zelji:
16. veliki puz
17. ravne rolove ...
18. male frkove ili drugo po zelji i slagati u pleh oblozen pek papirom lagano namasten.
Pitu(krompiracu)pomastiti (ja obicno premazem mlijekom) i staviti peci (temparaturu
podesiti snazi sopstvene pecnice) do zlatno rumene boje i sa gornje i sa donje strane.
Pecenu pitu pokriti cistom pamucnom salvetom i ostaviti da malo omekne.Ne
 polijevam je,jer volimo hrskave pite. I na kraju po zelji zaciniti
provrelim(zacvrkanim)maslacem.
19.Moj mali degustator uziva ;)

Posluživanje
Uz jogurt,svjezu salatu ...Prijatno

0 komentari:

Objavi komentar