Jako ukusan kolac,meni posebnog ukusa moram priznati... Recept sam davno
nasla u jednom casopisu,pa sam ga resila isprobati ;)
Autor: Buba86
Sastojci
Kora:
4 jajeta
4 kasike secera
1 dl. ulja
10 g. cimeta
1 banana
1 prasak za pecivo
1 solja (oko 250 ml.) mekog brasna.
Fil:
300 g. secera
2 dl. slatke pavlake
150 g. maslaca ili margarina
200 g. slaga u prahu
2,5 dl. mleka
4 banane.
Dekoracija:
1 rebro ribane cokolade.
Priprema
1. Rernu zagrejte na 190°C. Pleh (oko 32X23cm,kao pola onog od rerne)oblozite sa
papirom za pecenje,podmazite sa par kapi ulja, i slozite po dnu kolutove banane. Jaja
penasto umutite sa secerom,dodajte cimet,ulje,brasno i p.za pecivo.Sve
promesajte,sipajte u pripremljeni pleh i pecite oko 15-tak min.(biskvit provjerite
cackalicom da li je pecen).Ohladite.
2. Prvo zagrejte slatku pavlaku da bude topla. U srednju serpu sipajte secer i zagrejavajte
na umerenoj temperaturi dok se ne otopi i karamelizuje,malo sklonite na kraj sporeta i
u karamelizovani secer sipajte polako zag.slatku pavlaku mesajuci sve vreme. Vratite na
sporet i nastavite sa kuvanjem mesajuci dok karamel ne dobije potrebnu gustinu.
Sklonite sa sporeta i u topal fil dodajte margarin.i sve dobro promesajte. Ostavite da se
karamel ohladi.
3. Slag u pahu umutite sa mlekom dok se ne zgusne,pa dodajte polovinu ohladjenog
karamela i sve dobro promesajte mikserom. Pecenu koru odvojite od papira,pa vratite u
pleh.Na koru nanesite kremu od karamela i slaga,na kremu poslazite tanke kolutove
banana i premazite preostalim karamelom. Po zelji pomocu viljuske na par mijesta
"isarajte"kolac da dobijete talase ili "sare" i pospite sa ribanom cokoladom.
0 komentari:
Objavi komentar