Sastojci
500 gr tikvica
malo soli
50-60 gr griza
2 češnja belog luka
1/4 vezice peršuna
oko 400 ml mleka
malo putera ili ulja
Priprema
1.
Tikvice oprati, oljuštiti (ako su mlade ne mora) i naseći ih na tanke kolutove.
2.
Posoliti ih, pa svaki kolut jednom stranom umočiti u griz i ređati u uljem podmazan vatrostalni sud. Između redova posipati sitno iseckanim peršunom i belim lukom, malo peršuna ostaviti za odozgo.
3.
Poslednji red završiti tikvicama, posuti sa preostalim peršunom, naliti mlekom da tikvice ogreznu. Odozgo pobacati komadiće putera, ili sipati malo ulja.
4.
Peći u rerni zagrejanoj na 220° oko 30 minuta, odnosno, dok ne porumeni.
Posluživanje
Ove tikvice mogu da budu prilog, a meni su često samostalno jelo uz salatu i naravno – vino!
Griz treba u toku pečenja da potpuno upije mleko, pa da sve na kraju bude fino i kremasto..
0 komentari:
Objavi komentar