subota, 9. siječnja 2016.

Sok kao onaj od Fructala


Sastojci
1 kg očišćene mrkve
2 kg očišćenih jabuka
1 kg očišćenih bresaka/krušaka/dunje
80 dag šećera
40 gr limunske kiseline
voda
12-13 staklenih boca od 1 litre

Priprema
1.
Prije nego počnete sa spremanjem soka, stavite staklene boce grijati u pečnicu na 100°C da se steriliziraju. Poklopce prokuhajte. Očistite mrkvu i stavite je kuhati u tri litre vode. Za to vrijeme, oguliti jabuke i očistiti ih od sjemenki. Izrezati na četvrtine i dodati, sad već malo omekšaloj mrkvi. Kuhati još nekih desetak minuta dok jabuke ne omekšaju. Ubaciti očišćene breskve na minut dva. Ukoliko radite s dunjama umjesto bresaka, onda ih ubacite odmah nakon mrkve, zajedno s jabukama. Ukoliko radite s kruškama, njih ubacite minut dva nakon jabuka. Meni osobno je najukusnija kombinacija s kruškama.
2.
Voće izmikasti u blenderu. U vodu u kojoj se kuhalo voće doliti još vode da ukupno imate osam litara. Dodati šećer, uliti izmiksano voće i pustiti da kuha nekih desetak minuta. Tokom kuhanja skinuti pjenu koja se stvori. Pred kraj dodati limunsku kiselinu.
3.
Vrući sok ulijte u vruće boce i zatvorite poklopcima koje ste premazali alkoholom. Boce vratite u vruću pećnicu, neka se griju još nekih pola sata na 100°C. Izvadite i dobro omotajte dekicom da se što sporije hlade. Ovo hlađenje nekad traje i dva dana, ali zato sok može trajati godinu dana ako ga držite u tamnoj i hladnoj prostoriji. Ako ćete sok odmah piti, nema potrebe vraćati ga u pećnicu.

coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar