nedjelja, 27. rujna 2015.

Peglana paprika


Sastojci

Potrebno je:

6 kg očišćene paprike
250 g šećera
150 g soli
250 ml ulja
400 ml sirćeta
1 kesica konzervansa
1/2 kesice salicila
1 kg šargarepe
3 glavice belog luka
1 kesica bibera u zrnu
malo peršuna
Priprema

1

Papriku oprati i odstraniti drške i seme (trudite se da ostane što manji otvor na mestu drške). Zatim je malo ispeckati na tihoj vatri. Papriku ređati u veliku vanglu sa otvorom na dole, da bi se iscedila voda iz njih. Šargarepu očistiti i iseckati na kolutove. Beli luk očistiti, a peršun oprati. Kad paprika bude potpuno hladna iscediti vodu iz vangle, dodati paprici šargarepu, so, šećer, ulje, sirće, konzervans i polovinu navedene mere salicila. Lepo rukama izmešati par minuta.

2

Na dno tegle staviti malo salicila. Slagati papriku (prvo je provucite kroz smešu sirćeta i ostalih sastojaka na dnu vangle), pritiskati je, i na svaka 2-3 reda paprike stavite malo šargarepe, belog luka, peršuna i bibera. Na sredini i vrhu tegle opet stavite po malo salicila. Odozgo stavite pritiskače za tegle, i uvežite ih celofanom. Čuvajte ih na hladnom mestu.



Savet:

Prilikom peckanja paprike vodite računa da je ne prepečete, jer se paprika ne ljušti prilikom stavljanja u tegle, i tad mora biti potpuno hladna. Koristite Lužničko sirće. Ukoliko je potrebno, dopunite tegle smešom iz vangle.

0 komentari:

Objavi komentar