četvrtak, 14. svibnja 2015.

Kolač sa makom


Sastojci

Za koru:

2 čaše (od 200 ml) brašna
2 jajeta
1 čaša ulja
1 čaša mleka
1 čaša šećera
1 kesica praška za pecivo
1 limun (izrendana korica)

Za fil:

300 ml mleka
1,5 čaša mlevenog maka
1/2 čaše griza
1,5 čaša šećera

Priprema

Kore: U jednu dublju posudu razbiti jaja, dodati šećer i umutiti. Zatim dodati ulje i mleko, sjediniti, pa ubaciti brašno sa pecivom i koricom od limuna. Dobro sjediniti.

Uzeti pleh, vel 35x20 cm, dobro ga podmazati uljem (ja stavim pek papir) i sipati pola umućenog testa. Staviti da se zapeče (da uhvati koricu) na 160 stepeni.

Dok se peče korica spremamo fil: Mleko sa šećerom staviti da provri. Smanjiti temperaturu i, uz neprestano mešanje, sipati mešavinu maka i griza. Kuvati dok se fil ne zgusne.

Izvaditi pleh sa zapečenom koricom, sipati fil, rasporediti ga, pa preko sipati drugu polovinu testa i vratiti da se kolač ispeče. Probati čačkalicom da li je pečen. Ostaviti da se ohladi, pa ga iseći na kocke. Uživajte u ukusu, jer kolač uopšte nije suv, naprotiv sočan je kao da je preliven. Ko voli mak, sigurno će mu se svideti.

0 komentari:

Objavi komentar