petak, 20. ožujka 2015.

Čarobna pita

Ovu sam pitu nazvala čarobna zbog njenog opojnog mirisa dobivenog iz Dr.Oetker Tradicionalnih dodataka za Štrudlu od jabuka s cimetom i limunom. Osim toga u fil od jabuke dodala sam nasjeckane orahe. Za izradu tijesta koristila sam maslac i kiselo vrhnje što mu je dalo posebnu finoću.


Sastojci:

Tijesto:
600 g glatkog brašna
200 g šećera
250 g maslaca
2 vanilin šećera
1 prašak za pecivo
Prstohvat soli
1 limun – naribana korica
200 ml kiselog vrhnja
2 jaja srednje veličine




Nadjev:
5 srednje velikih jabuka (cca. 1,20 kg)
1 vrećica Dr. Oetkerovih Tradicionalnih dodataka za Štrudlu od jabuka 
200 g šećera
120 g nasjeckanih oraha
2-3 žlice krušnih mrvica (po potrebi)

Priprema:

U brašno dodati prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer, sol i maslac narezan na fete pa ga miješajući s brašnom i šećerom razmrviti. Zatim dodati naribanu koricu limuna, jaja i kiselo vrhnje. Brzo zamijesiti da nastane kompaktno tijesto. Kad je gotovo zamotati ga u prozirnu foliju, staviti da za vrijeme pripreme nadjeva odmara u hladnjaku.
Pripremiti nadjev: oprati, oguliti i naribati jabuke pa ih zajedno sa šećerom staviti u dublju zdjelu na laganu vatru. Pirjati ih 10-15 min dok ne poprime zlatnu boju i malo omekšaju. Pustiti da se ohlade te ukoliko je ostalo tekućine koja nije isparila (ako su jabuke bile sočnije) ocijediti ih ili rupičastom žlicom prebaciti u drugu zdjelu. Zatim dodati: nasjeckane orahe, mješavinu dodataka za štrudlu i krušne mrvice prema potrebi 2-3 žlice (paziti da nadjev ostane sočan).

Izvaditi tijesto iz hladnjaka, odrezati na 2 jednaka dijela. Svaki dio oblikovati u pravokutnik veličine kalupa u kojem će se pita peći. Kalup može biti veličine 30 x 30 cm (ja sam pekla u 25 x 35 cm). Prvu koru položiti u kalup, na nju rasporediti nadjev pa pokriti drugom korom. Prije pečenja izbosti gornju koru na nekoliko mjesta tijesto čačkalicom ili vilicom kako bi nadjev imao zraka prilikom pečenja, a tijesto ostalo ravno.
Peći ih u prethodno zagrijanoj pećnici 40 minuta na 180°C.
Gotovu pitu ostaviti da prenoći pa idući dan rezati na kocke ili prutiće te bogato posuti šećerom u prahu. Može se rezati i topla ali je puno bolja kad malo odleži ;)

Pita će dok se peče pa i idući dan kućom širiti aromatičan miris Dr. Oetkerove mješavine dodataka.

Izvor:(receptiizmojebiljeznice.blogspot.com)

0 komentari:

Objavi komentar