nedjelja, 22. studenoga 2015.

Ljesnjak-Nutella Cokoladna torta


SASTOJCI
KORE
15 Bjelanjaka
350g secera
400-450g pecenog samljevenog ljesnjaka
4 velike kasike prezle ili nekog finog aromaticnog keksa
malo soli

KREMA
15 zumanjaka
150g secera
300g Nutella namaza
200g tamne ili bilo koje cokolade za kuhanje(po zelji)
350g maslaca/margarina
4 velike kasike ruma
1 kasika secera u prahu


PRIPREMA
Ako radite u kvadratnom  plehu ,velicina 30x17cm .
Okrugli kalup,meni najbolji, velicina 30cm.

Izvaditi maslac/margarin is frizidera da omeksa, a takodjer i jaja, da budu sobne temperature.
Obavezno ispeci ljesnjake,pa ih fino samljet. Ja svoje meljem u multipraktiku, pa neke ostavim da su malo krupniji, jer volim da gricnem komadic u torti.

Kore....
Bjelanjke sobne temperature umutiti sa malo soli u cvrsti snijeg, pa povremeno dodavato secer neprestano miksajuci. U cvrtu masu lagano kutljacom umjesati ljesnjake i prezlu/ili samljevene kekse. Podijeliti u dvije zdjelice jednake kolicine. Izliti na pleh sa pomascenim pek papirom, pa peci prvu koru. Ja je pecem oko 30 min na oko 180C. Ili dog ne zarumeni. Izvaditi gotovu koru i osaviti da se hladi,pa ponoviti postupak sa drugom korom.
U medjuvremenu krenite spremati kremu.

Krema....
Umutiti zumanjke na pari sa secerom, pa dodati cokoladu i jos mutiti dok se cokolada ne istopi. Dodati Nutellu,pa jos malo miksati da se sve fino sjedini. Kada se sve fino istopilo, sjedinilo, skinuti sa pare pa lagano dodati koju kasiku ruma,,ali nije obavezno. Kod mene jeste :))
Maslac/margarin umiksati pjenasto,,,ja obicno dodam jednu kasiku secera u prahu.
Sve fino izmiksati i staviti da se ohladi. U dobro ohladjenu kremu dodati predhono izmiksan maslac/margarin.Sve dobro sjedinjiti.

Kore prerezati na pola po sirini,,a moze i po duzini. Meni je nekako lakse po sirini, da se dobije kvadratna torta, ,,ne volim dugacke. Filovati kremom, i ukrasiti po zelji. Ja licno ukrasim kremom, pa pospem ljesnjacima.

NAPOMENA.......
Da malo pojasnim jer sam ovu tortu ovaj put radila u okruglom kalupu. Ako koristite okrugli kalup, neka bude veci,,bar 26 do 30cm . Pecite 4 kore ,jednu po jednu. Tanko smjesu namazite na namascen pleh ili papir,,oko 1-2 cm debljine. Zavisi koliko smjese imate,i kolika je velicina kalupa. Kore ostanu tanke,,jako tanke,,nema rezanja.

Ako radite u velikom pravougaonik plehu/kalupu 30cmx17cm ,,ispecene kore rezati na pola..po duzini ,,da vam bude dugacka torta..ili po sirini,ako hocete kvadratnu. U tom slucaju pecete 2 velike kore!

Posluživanje
Tortu ostaviti u frizider da se stegne bar 12-18 sati.

Izvor: coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar