nedjelja, 1. studenoga 2015.

Keks sa kokosom – dukati, stiskavci, štapići, banini, kiflice



SASTOJCI:

250 g margarina
250 g šećera
2 komada jaja
1 kašika mleka
300 g brašna
1 kesica vanilin šećera
1 kesica praška za pecivo
2 šolje kokosa
prah šećer, čokolada, suvo groždje, kokos za ukrašavanje

PRIPREMA:
Umutiti margarin sa šećerom penasto, dodati vanilu i jedno po jedno jaje i mutiti. Dodati i jednu kašiku mleka i prašak za pecivo. Umutiti da se dobije glatka smesa. Dodati kokos i brašno i sve sjediniti, može ručno ili mikserom nastavcima za testo. Brašno dodajte postepeno. Testo treba da bude glatko i da se ne lepi za ruke.
Pobrašnavit radnu površinu, staviti testo.
DUKATI se prave tako što malu lopticu od testa veličine manjeg oraha pritisnete viljuškom da bi dobili šaru.
STISKAVCI se prave tako što malu lopticu od testa veličine manjeg oraha stavite na sredinu dlana i stisnete prste i na taj način dobijete kiflicu koja je nepravilnog oblika jer su ostali tragovi prstiju.
ŠTAPIĆI se vade modlom od testa koje ste prethodno oklagijom razvukli na debljinu pola santimetra.
BANINI se prave od male loptice testa veličine manjeg oraha koju drškom varjače pritisnete u sredini da bi dobili udubljenje.
KIFLICE se prave od male loptice testa koja se razvalja izmedju dlanova tako da krajevi budu tanji i potpuno ravno i onda se savije u polumesec.

0 komentari:

Objavi komentar