Kombinacija bijele i tamne čokolade, SAVRŠENSTVO!!!!!
Autor: dianamakarska
Sastojci
biskvit
3 jaja
3 žlice šećera
3 žlice brašna
malo praška za pecivo (žlićica)
bijela krema
1/2l mlijeka
250g bijele čokolade
6 žlica šećera
2 kesice želatine u prahu (10g)
150 ml slatkog vrhnja
tamna krema
1/2l mlijeka
250g čokolade za kuhanje
6 žlica šećera
2 kesice želatine u prahu (10g)
150 ml slatkog vrhnja
Priprema
1. BISKVIT
Umutit jaja sa šećerom, dodat brašno i malo praška za pecivo. Ulit u kalup (promjera
28cm), peći na lagano (160°-170°C) oko 15-20min. Pećeni biskvit ostavite u kalupu da se
ohladi nemojte ga ni slučajno odvajat od kalupa, nemojte ga odvajat od dna kalupa ni
nožem obrubit stranice koje su se zalijepile za kalup...znači kako ste ga izvadili iz
pećnice tako ga ostavite da se ohladi...ako ga budete odvojili od stijenka kalupa, kad je
uilijete, krema će vam curit iz kalupa, a ako ga odvojite od dna kalupa, kad ulijete
kremu biskvit će vam isplivat na vrh kalupa. Znači pečeni biskvit NEMOJTE DIRAT,
ostavite ga da se hladi takav kakav je izašao iz pećnice i na takav ulijte kremu !!!!!!!!
2. Kreme stavite kuhat istovremeno u 2 tećice (u jednu bijelu, a u drugu tamnu čoko.)
puno brže će vam bit gotovo. BIJELA KREMA:
Stavit kuhat mlijeko sa šećerom, kad se mlijeko ugrijalo dodajte mu čokoladu, maknite
s vatre i pjenjačom mješajte (brzo mješajte), opet malo vratite na laganu vatru pa opet
maknite i mješajte, znači mlijeko vam ne mora provrit ni previše se ugrijat, to tako
ponovite par puta dok se ne rastopi cijela čokolada. Ohladit (dok se hladi, povremeno
isto pjenjačom promiješajte) i u hladno dodat 150ml šlaga od slatkog vrhnja (vrhnje
ulupajte u šlag) i na kraju 2 želatine (želatinu napravit po uputama na pakiranju). ja
koristim ovu želatinu.
3. TAMNA KREMA
sve isto kao i za bijelu kremu samo sa tamnom čokoladom
4. Slaganje:
Biskvit ostavite u kalupu (OBAVEZNO) i na njega ulijte tamnu čokoladu i prošarajte
bijelom, stavit u hladnjak (najbolje preko noći, možete čak i jedno sat vremena stavit u
zamrzivač, pa preselit u hladnjak).
5. Kreme vam ne bi smjele bit skroz rijetke...jer će se smjese odmah izmiješat i nećete
dobit ovakve šare na tori, znači ako su vam smjese potpuno vodenaste ostavite ih u
frižideru da se malo stegnu (želatina će ih stegnit) i onda ih ulijete pomalo u kalup. Ako
nisu potpuno rijetke, kreme će napravit lijepe šare.
6. Kad krenete ulijevat bijelu čokoladu ni slučajno nemojte mješat samo lagano ulijevajte
kao da pišete po torti ako promješate žlicom (ili nečim) sve će se pretvorit u jednu
boju, iako to ništa ne mjenja na okusu samo na izgledu.
7. Napomena: Ovo gore navedene su orginal mjere za kalup 28cm, ..torta na slici je
pravljena u kalupu 18cm, samo sve mjere prepolovite, a biskvit sam pekla od 1 jaja (1
žlica šećera, 1 žlica brašna, pola žlićice praška za pecivo).
0 komentari:
Objavi komentar