nedjelja, 13. rujna 2015.

“Obavezna” rožata


Sastojci:

-8 cijelih jaja
-4 žumanjka
-35 dkg šećera
-žlicu ruma
-2 vanilin šećera
-1 l mlijeka

Priprema:

U posudi u kojoj ćete kuhati rožatu karamelizirati 15 dkg šećera sa 1 žlicom vode, te kalup ili teću obložiti karamelom.

U drugoj posudi dobro izmiksati jaja i žutanjke sa 20 dkg šećera, dok se ne dobije gusta, svijetla smjesa.

U mlijeko dodati rum i vanilin šećer i staviti prokuhati.

Vrelo mlijeko u tankom mlazu sipati u smjesu sa žutanjcima i lagano miješati.

Sada ovu smjesu kroz sito ulijevati u kalup s karamelom, ovo se radi zato da ne bude rupica ili mjehurića u rožati.

Ovako bude gusta kao puding.

Teča ili kalup u kojoj je rožata će vam biti skroz puna, ali to je normalno jer se ona u pečenju i kuhanju stisne do pola.

Pećnicu uključiti na 170 stupnjeva.

Kalup ili teču staviti u veću posudu, koju ste 2/3 napunili vrelom vodom, te sve zajedno staviti u pećnicu.

Rožatu ne poklapati, peći je oko 1, 45 min; na vrhu će se uhvatiti tanka korica koju ćete kad je gotova odstraniti.

Kad je gotovo, rožatu izvaditi i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je staviti preko noći u frižider.

Sutradan je okrenuti.

I uživati!

1 komentar:

  1. Malo mi je nejasno sa ovim pecenjem i presipanjem iz posude u posudu.1,45 min=105 sec ili je to greska pa je to zapravo 105 min.
    Inace,deluje mi da je kolac vrh!

    OdgovoriIzbriši