ponedjeljak, 6. srpnja 2015.

Uživajte dok možete: MARGARIN, ČIPS i POMFRIT uskoro će biti zabranjeni ZAKONOM!


 Da li volite pomfrit, čips i druge poslastice koje se prave dubinskim prženjem? Uživajte u njima dok još možete jer će uskoro biti zabranjene

Kako stvari stoje, trans-masti će biti zabranjene, a to znači da više neće biti čipsa, pomfrita, krofni, margarina, kokica iz mikrotalasne i svih drugih proizvoda koji sadrže ove masnoće. Bar ih više neće biti u tom obliku.

PREVARA Zdrave pahuljice pune „bele smrti“

Trans-masti su određene nezasićene masti sa transizomernim masnim kiselinama, a njihovo konzumiranje se dovodi u vezu sa srčanim bolestima i mnoge vladine organizacije i centri za kontrolu hrane, zalažu se za njihovu zabranu.

Navodi se da trans-masti više nisu okarakterisane kao bezbedne za konzumiranje, što znači da će njihovo korišćenje u proizvodnji hrane biti zabranjeno.

Kompanije koje proizvode hranu s trans-mastima imaju tri godine da ih izbace iz upotrebe, a moći će da ih koriste samo u posebnim slučajevima i uz specijalnu dozvolu.

FDA (Food and Drug Administration), agencija pri Ministarstvu zdravlja SAD, zadužena za kontrolu kvaliteta hrane i lekova, predložila je zabranu trans-masti još 2013. Međutim, tek sada je objavljeno da je ta odluka važeća.

– Ovu odluku smo doneli na osnovu naučnih dokaza i ispitivanja. Studije su pokazale da ishrana igra značajnu ulogu u prevenciji hroničnih bolesti i ova odluka je u skladu sa drugim inicijativama FDA za poboljšanje zdravlja Amerikanaca – kaže Suzan Mejn direktorka centra za bezbednost hrane u FDA.

Brojna istraživanja su pokazala da trans-masti povećavaju nivo lošeg holesterola u krvi, a smanjuju nivo dobrog holesterola.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti ističe da će uklanjanje trans-masti sprečiti ča 20.000 srčanih udara i 7.000 smrti usled srčanih bolesti godišnje.

Iako se sve ovo odnosi na SAD, standardi koji se tamo primanjuju vremenom će se preslikati i na Evropu, pa i na našu zemlju.

Od 2006. proizvođači hrane morali su transparentno da istaknu količinu trans-masti u svojim proizvodima, a to je rezultiralo time da njihova količina u proizvodima padne za 78 odsto.

0 komentari:

Objavi komentar