ponedjeljak, 6. srpnja 2015.

Kako utvrditi da li je KAFA 100% PRAVA?


U poslednje vreme pojavilo se mnoštvo malih pržionica kafe širom Srbije koje prodaju kafu sa dodacima kao što su žitarice, naut, derivati kukuruza, industrijski grašak, žir...

Tradicija ispijanja šoljice prave domaće, ili kako je nazivamo „turske“ kafe, u našem narodu duga je nekoliko vekova. Sem što uživamo u ovom blagotvornom napitku, sam čin ispijanja predstavlja ritual kojim svakog jutra milioni ljubitelja ovog napitka započinju dan.


Veliki broj pržionica širom zemlje često nude proizvod domaće kafe, koji pored same kafe sadrži i dodatke, takozvane surogate kao što su žitarice, naut, industrijski grašak, derivati kukuruza ili čak žir, ne poštujući pravila isticanja ovih podataka i na deklaraciji i na prednjoj strani pakovanja.

Zakon o zaštiti potrošača ne zabranjuje dodavanje surogata, ali zahteva navođenje u kom procentu su prisutni surogati.

Kako biste mogli da proverite da li vam pod proizvodom „kafa“ ne prodaju neke druge sastojke, uradite jednostavan test koji se bazira na činjenici da jod i skrob (recimo iz ječma) daju kompleks izrazito modre boje. Predstavljamo vam na koji način možete obaviti ovaj test. Sledite korake kako su navedeni na infografik.(Telegraf.rs)

0 komentari:

Objavi komentar