srijeda, 8. srpnja 2015.

Kremasti kolač sa višnjama


Božanstvena kombinacija prhkog testa i penastog fila sa kiselom pavlakom i
višnjama. Osvežava kao cheesecake kad se ohladi. Dok je tek izvađena podseća
na najlepši mousse.

Autor: marik

Sastojci
450g brašna
40 g šećera u prahu
5 žumanaca
225g maslaca(hladan i na kockice)
1,5 kašičica praška za pecivo
1 kašika ruma
1 čepić vanila ekstrakta
3-5 kašika mleka
kremasti fil:
5 belanaca sobne temperature
200 g šećera
prstovat soli
1200g kisele pavlake 20 %m.m. sobne temperature
2 kesice d 38g vanila pudinga Dolcela
20 g gustina
i još: 300 g voća (višnje, maline, borovnice i sl)

Priprema

1. Kore: Izmešajte sastojke u blenderu dok ne dobijete glatku kuglu testa. Također
možete mesiti testo rukom - staviti maslac, dodajte brašno i prašak, naseckajte
nožem. Dodajte preostale sastojke i mesiti brzo da se dobije glatko testo. Podelite testo
na dva jednaka dela, umotajte u foliju i staviti u zamrzivač na oko tri sata, ili duže
(testo se može napraviti nekoliko dana ranije i zamrznuti).

2. Kremasti fil: Svi sastojci da su sobne temperature. U posudu mikserom umutite u čvrst
šaum belanca s prstohvatom soli. Zatim dodavati kašiku po kašiku šećera uz stalno
mućenje. Treba postati čvrst i sjajan šlag. Posebno izmešajte puding i gustin u mali deo
kisele pavlake i pomešajte sa ostatkom kisele pavlake, mešati žicom ručno dok se ne
izjednači i bez grudvica. Lagano sa špatulom dodati šaum od belanaca iz tri puta
puding-pavlaka mešavini.

3. NE OTVARATI RERNU U TOKU PEČENJA PRVIH 45 min. Pleh dimenzije 35 x 20 cm
obložiti papirom za pečenje. Polovinu testa iz zamrzivača izrendati na najvećoj veličini
i postaviti na dno kalupa. Pritisnuti testo. Staviti krem i poravnati. Staviti višnje po vrhu
i izrendati ostatak testa po vrhu. Peći na 170 ° C ako je ventilator pećnica ili 10 steneni
više ako je grejač gore dole oko 50 - 60 minuta. Da se ohladi u pećnici koja je malo
odškrinuta. Zatim na sobnoj temperaturi pa u frižideru nekoliko sati najbolje preko
noći. Pospite šećeom u prahu. Ja nisam to po želji. Uživajte :)

4. NAPOMENA: * za koru prvo sve dodate a na kraju rum pa mleko dodajete po 1 kašiku *
možete prvo ispeći 1 deo kore oko 20 min na 170 C pa ohladiti do sobne temperature
staviti krem i ostatak kore. * koru sam prvo izrednadala pa rukom rasporedila za oba
sloja i donju sam pritisnula da se izjednači * donja kora se može držati u frižideru 30
minuta i razviti oklagijom na veličinu pleha, drugu polovinu držite u zamrzivaču dok prvi
deo ako želite ispečete 20 tak min na 170 C ostavite da se ohladi, fil se brzo pravi ali je
bolje narendati 2 koru * koristila sam buorbon vanila puding Dolcela koji je odličan ako
nemate može i od obične vanile


Posluživanje
Poslužite sa svojim najboljim društvom uz kaficu, posle ručka, kod mene čak je i kao
doručak poslužila.

0 komentari:

Objavi komentar