subota, 4. srpnja 2015.

Evo zašto toliko BOLI kad se posečete na papir! (VIDEO)




Sigurno ste se n ekad posekli na papir. Onda ste se sigurno zapitali zašto to toliko boli kad je u pitanju tako mala posekotina? Evo odgovora

Printskrin: YouTube/Scientific American

Budući da papir nije nož ili testera, sigurno ne može da napravi neku ogromnu štetu. Pitanje je onda, zašto toliko boli kad se posečemo na njega.

Ovaj fenomenalni video-klip na odličan način ilustruje kako dolazi do toga da nam tako mala povreda nanese toliki bol.

Naime, ispod kože se nalaze receptori za bol u vidu nervnih završetaka. Oni šalju signale u mozak šta se dešava u spoljašnjosti (promene temperature i mehaničke promene) i da li je koža, odnosno telo ugroženo. Ako se posečemo ili ubodemo, ti signali se inteziviraju i mi to percipiramo kao bol. Ali, sledaći tu logiku, trebalo bi da bude da što je šteta veća, to je veći i bol, međutim, kad je posekotina od papira u pitanju, ta logika je obrnuta.

Sigurno ste primetili da posekotine od papira jako malo krvare ili uopšte ne krvare. To je zbog toga što su plitke i male, ali zbog nedostatka krvarenja, nervi koji se nalaze plitko ispod kože ostaju ogoljeni. Signali koji se šalju u mozak tada se intenziviraju iako nije došlo do velike povrede. Pogledajte video koji sve to slikovito prikazuje.

0 komentari:

Objavi komentar