ponedjeljak, 11. svibnja 2015.

Panama torta -jednostavna,sočna,ukusna !!!


Sastojci

Biskvit
7 jaja
1 vanil-šećer
150 g šećera
25 g brašna
1 prašak za pecivo
trun soli
150 g čokolade za kuvanje
150 g mlevenih lešnika

Krema
150 g mekog putra
50 g šećera u prahu
2 jajeta
100 g čokolade (60-70% kakaa)

Još
oko 25 g oguljenog, prženog, mlevenog
badema (ja koristim lešnik)

Priprema
1. Otopiti čokoladu (150 g) na pari, ili kako već to inače radite. Kalup za tortu (24 ili 26
cm) namazati putrom i staviti papir na dno. Uključiti rernu na 160°C.
2. Jaja mutiti velikom brzinom 1 minut. Dodati šećer i mutiti još 2 minuta.
3. Lagano umešati brašno sa solju i praškom za pecivo, otopljenu čokoladu i lešnike. (Iako
u receptu ne piše, ja obično koristim blago prepržene.)
4. Izručiti u pripremljen kalup i peći oko 50 min (proverite čačkalicom). Biskvit ohladiti na
rešetki.

5. Otopiti čokoladu (100g).
6. Za kremu, dobro umutiti putar sobne temperature, pa postepeno dodati šećer i jaja.
Nakon dodavanja jajeta, dobro izmutiti da se ujednači. Jaja obavezno moraju biti sobne
temperature! Postepeno dodati otopljenu čokoladu. Ja radim tako, a vi, ako 'se bojite'
sirovih jaja, možete ih sa šećerom skuvati na pari, dodati čokoladu da se otopi, pa u
ohlađen krem dodati dobro izrađen putar.
7. Biskvit jednom preseći, da se dobiju 2 kore. Filovati polovinom kreme, a polovinom
obmazati tortu. Viljuškom ili nazubljenom špatulicom išarati gornju površinu. Rub torte
posuti mlevenim bademom (ja pospem lešnikom)

0 komentari:

Objavi komentar