Sastojci:
Za koru:
6 bjelanjaka
300 grama šećera
1 kašika sirćetaZa fil:
6 žumanjaka
250 grama šećera
1 kesica vanilija šećera
6 kašika oštrog brašna
40 grama gustina
5 dcl mlijeka
250 grama maslaca
300 g malina ili jagoda
500 ml vrhnja za šlag
1 šlag fix
Način pripreme.
Kora:
Umutite bjelanjke,postepeno im dodavati šećer uz stalno mućenje,umiješati sirće i masu sipati u pravougaoni pleh ili tepsiju koju ili premažete maslacem ili stavite papir za pečenje.
Pecite u zagrijanoj rerni oko sat vremena na 150°S.Fil:
U šerpu sipati 4 dl mleka i staviti da prokuha.
Izmiksati žumanjke sa šećerom, dodati vaniliju šećer, brašno i gustin i sve sjediniti sa preostalim mlijekom. Smjesu sipati u proključalo mlijeko i skuhati kao puding.Fil ostaviti da se potpuno ohladi i dodati ga u umućen maslac.
Koru premazati sa pola fila,preko staviti jagode koje isjeckate na kockice,na to stavite drugu polovinu fila.Umutite šlag sa jednim šlag fixom i nanesite ga preko fila.Kolač ukrasite sa jagodama po želji.Izvor:Fodolina
0 komentari:
Objavi komentar