četvrtak, 14. svibnja 2015.

Kolač sa jafom


Sastojci

Za koru:

5 belanaca
6 kašika šećera
4 kašike ulja
4 kašike brašna
2 kašike kakaoa
1/2 kesice praška za pecivo

Preliv za kore:
4 kašike mleka

Za fil:

500 ml mleka
5 kašika šećera
3 kesice vanilin šećera
4 kašike gustina
5 žumanaca
150 g čokolade za kuvanje
220 g margarina
300-350 g jafa keksa

Za dekoraciju:

2 kesice šlag krema od čokolade

Priprema

Kora: Belanca umutiti u čvrst sneg sa šećerom, zatim dodati ulje i umutiti. Brašno prosejati sa praškom za pecivo i kakaom, pa dodati u umućena belanca. Sve lagano sjediniti varjačom i izliti u podmazan i brašnom posut pleh.

Peći u zagrejanoj rerni na 175 stepeni. Pečenu koru izbockati nožem i preliti je sa 4 kašike hladnog mleka.

Fil: Umutiti žumanca sa gustinom i dodati malo mleka (odvojiti od 500 ml) i dobro umutiti mikserom da nema grudvica. Ostatak mleka staviti sa šećerom i vanil šećerom da provri. U provrelo dodati umućenu smesu i kuvati uz stalno mešanje dok se ne zgusne. U vruće dodati čokoladu i mešati varjačom da se čokolada otopi. Ostaviti da se ohladi. Margarin umutiti penasto, pa ga sjediniti sa ohlađenim filom.

Filovanje: Na koru naneti pola pripremljenog fila.

Zatim na fil poređati jafu prethodno umočenu u mleko.

Pa preko keksa naneti ostatak fila.

Šlag krem umutiti sa kiselom vodom.

Pripremljen šlag krem naneti na kolač.

Po želji ukrasiti kolač.

Kolač.

0 komentari:

Objavi komentar