Sastojci:
Tijesto:
- 400 g jabuka
- 700 g brašna
- 20 g kvasca
- 1 kašika šećera
- 1,5 dl mlijeka
- 1 kom jaje
- malo soli
- korica limuna
- vanil šećer
Fil:
- 2 kom jabuka
- 1 kašike maslaca
- 3 kašike šećera (ili manje ako su jabuke sladje)
- cimet
- vanil šećer
- 1 kašika kakaa
Za premazati:
- žumance
- šećer u prahu
Priprema:
Jabuke oguliti, isjeći na kriškice, preliti vodom i staviri da se kuvaju.
Kad su dobro kuvane iscijediti ih i izmiksati. Ostaviti da se malo ohlade. U malo toplog mlijeka potopiti kvasac, malo brašna i šećera i ostaviti da naraste.
Brašno sipati u posudu, napraviti udubljenje pa staviti nadošli kvasac, pire od jabuka, jaje, šećer, koricu limuna, vanilin šećer i ostatak mlijeka pa umijesiti fino, glatko tijesto.
Radnu površinu pobrašniti staviti tijesto premijesiti ga, vratiti u posudu i ostaviti da dobro naraste.
Za fil:
Jabuke oguliti, očistiti od sjemenki i izrendati. Ako su jako sočne iscijediti malo sok, brže će se izdinstati. U odgovarajuću posudu staviti maslac, jabuke, šećer, cimet, vanilin šećer i dinstati, a pred kraj dodati kakao. Kad je gotovo ostaviti da se ohladi.
Nadošlo tijesto premijesiti i podijeliti na 4 dijela. Ostaviti da se odmori 10-tak minuta.
Svaku lopticu rastanjiti, izrezati na 8 dijelova, staviti po kašikicu fila i saviti kiflicu.
Kiflice stavljati u podmazan pleh sa razmacima izmedju njih jer će narasti, premazati žumancetom, ostaviti da narastu i peći na 2oo C da fino porumene.
Pečene kiflice posuti šećerom u prahu.
0 komentari:
Objavi komentar