Spolja hrskava a unutra fina, mekana, puna rolatića sa ukusom maslaca i sira,
koji samo mame da se otkidaju...;))
Autor: jekago
Sastojci
Za testo:
800 gr. brašna
1 kockica (40 gr) kvasca
2,5 dl toplog mleka
1 dl ulja,abc sir
1 dl kisele vode
2 jajeta,jabuka
2 kašičice šećera
1 kašičica soli
Za premazivanje:
200 gr maslaca
200 gr krem sira
1 kašičica soli,2l ulja
jedno jaje za premazivanje pite i semenke po želji
Priprema
1. U toplo mleko staviti kašičicu šećera, kašičicu brašna i izmrvljenu kockicu kvasca,
izmešati i ostaviti da se kvasac aktivira. Posebno izmeriti 800 gr. brašna.
2. U činiju staviti polovinu od potrebne količine brašna, po kašičicu soli i šećera, jaja,
ulje, smlačenu kiselu vodu, podignuti kvasac i varjačom dobro izmešati. Nastaviti
mešenje rukom uz postepeno dodavanje ostatka brašna, dok ne dobijete fino mekano
testo koje se ne lepi za ruke. Činiju pokriti krpom i ostaviti na toplom mestu (ja je
ostavim u zatvorenoj reni) da se testo diže, najmanje pola sata.
3. Za to vreme, umutiti omekšali maslac, krem sir i so.
4. Nadošlo testo prebaciti na dobro pobrašnjen sto, razvući oklagijom na debljinu od 1 cm.
i premazati sa 1/3 umućenog maslaca i sira. Uviti u rolat i ostaviti na stolu da odmori,
15-ak minuta. Ponoviti još dva puta: pobrašniti, razvući testo, namazati pa uviti u rolat,
svaki put sa odmaranjem.
5. Nakon toga, testo samo istanjiti tj. razvući u pravougaonik i uviti u rolat bez
premazivanja. Možete testo podeliti na dva dela i onda rastanjiti i uviti, da se na taj
način dobiju dva tanja rolatića, ja sam tako uradila, i dobila više manjih rolatića.
6. Pleh za pečenje (okrugli, veličine 36 cm.) podmazati ili postaviti pek-papirom, pa
slagati rolatiće jedan do drugoga, tako da se do pola preklapaju. Mogu se ređati i u
četvrtasti pleh dimenzija 25x35, da bude tri reda rolata. Ostaviti ih još 15-ak minuta da
odmore, zatim premazati umućenim jajetom*, posuti semenkama po želji i peći u
zagrejanoj rerni na 180 stepeni, dok ne porumeni. * napomena - prilikom premazivanja
rolatića jajetom, pokušajte da premažete samo gornji deo, ne i navoje, tako će oni biti
izraženiji kada se pita ispeče :))
Posluživanje
Recept je iz poslednjeg broja časopisa Dobra hrana, uz moje minimalne izmene. Pita nije
previše slana, ukoliko volite slanije, dodajte još malo soli. Isto tako, verujem da se može
napraviti i u slatkoj verziji - sledeći put bih maslac pomešala sa nutelom ili istopljenom
čokoladom, prilikom trećeg premazivanja, i onda isekla na rolatiće :))
(coolinarika.com)
0 komentari:
Objavi komentar