subota, 28. veljače 2015.

ŽIVEO JE 152 GODINE ZAHVALJUJUĆI OVOM NAPITKU: Možete ga pronaći svuda, a leči SVE bolesti


Možete je praviti sami ili kupiti na pijaci.

Čovek po imenu Tomas Par, skromni engleski seljak, nalazi se na prvom mestu kada je reč o najstarijim ljudima na svetu - doživeo je neverovatne 152 godine!
Vek i po stari Tomas doživeo je uz pomoć jednog jedinog napitka koji je pio svakodnevno, a to je surutka!


Sastav i lekovitost surutke

Za ishranu je ova namirnica prikladna od začeća do duboke starosti. Čak se i zbog sličnosti majčinom mleku može koristiti umesto mleka u ishrani beba.
Surutka je u izvornom obliku tečnost koja sadrži manje od 1 odsto belančevina i preko 93 odsto vode. Glavni sastojci surutke su kalijum, natrijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, cink, bakar, kobalt, mangan, molibden, vitamini, vredni enzimi i aminokiseline. Sadrži samo 26 kalorija na sto grama, zbog čega je posebno pogodna za mršavljenje.
Najzdraviji napitak za bolesnu jetru


Čista jetra ključ je dobrog zdravlja, a surutka je moćan čistač jetre. Ako bolujete od bilo kakve bolesti jetre, redovno pijte surutku. Surutka sadrži beta-laktoglobulin koji organizam snabdeva aminokiselinama BCAA, koje značajno pomažu kod uznapredovalih jetrenih bolesti. Obolelima od ciroze suplementiranje s BCAA pomaže da žive duže i kvalitetnije, tvrde stručnjaci.

Alfa-lactalbumin koji sadrži surutka, obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom, poznatom po regulisanju sna i poboljšavanju raspoloženja. On je bogat imunoglobulinima i lizosomom koji jačaju imunitet, što je vrlo korisno kod hroničnog hepatitisa. Ujedno, sadrži i protivupalni laktoferin, sastojak od neprocenjive važnosti za one čija je jetra podložna upalama. Surutka je puna cisteina koji su potrebni telu za proizvodnju glutationa, antioksidansa koji štiti telo od upala i toksina. Nivo cisteina jako je niska kod obolelih od hepatitisa C, što pogoršava oštećenja jetre.
Takođe, glutation je moćan antioksidans koji pomaže kod problema sa štitnom žlezdom, hroničnim upalama, rakom, multiplom sklerozom i Parkinsonovom bolesti.
Za izdržljivost i mršavljenje
Ako se intenzivno bavite sportom, pokušavate da smršate, pod stresom ste ili bolujete od teške bolesti, surutka bi trebala biti deo vašeg svakodnevnog jelovnika. Surutka obiluje elektrolitima, odlično hidrira telo, daje više energije pa je mnogo bolji izbor od štetnih energetskih pića.
Surutka je glavna sirovina za proizvodnju proteina koji su, kao što se zna, neizbežan deo ishrane svakog sportiste i konzumiranje surutke omogućava brži oporavak i rast mišića nakon vežbanja, smanjuje apetit i podstiče mršavljenje. Ujedno, doprinosi i nervnom zdravlju jer smanjuje glukozu u krvi i krvni pritisak, pokazuju istraživanja.
Narodni lek za probavu
Mlečna kiselina koju poseduje surutka smanjuje prekomeran broj gljivica i bakterija u crevima, a njen niski PH podstiče njihov rad.
Preporučuje se redovno konzumiranje kod zatvora, nadutosti, grčeva, divertikulitisa i hroničnih upala creva. Ovaj stari narodni lek može značajno pomoći i kod hroničnog umora, stresa, debljine, prejedanja, visokog pritiska, pada imuniteta, želudačnih tegoba, bolesti jetre, kandide, čišćenja organizma od toksina.
Priprema i primena surutke
Najbolja stvar kod surutke jeste da je možete i sami napraviti od sirovog domaćeg mleka ili kupiti na pijacama ili u prodavnicama eko-hrane ili je nabaviti od lokalnih proizvođača. Kozja surutka je najbolja, ali dobra je i kravlja. Najvažnije je da je reč o pašnim životinjama koje nisu hranjene hormonima. Od 10 litara mleka u proseku se dobije jedan kilogram sira i devet litara surutke.
Budući da ima diueretička svojstva, surutka se u početku preporučuje u umerenoj količini, ali možete je piti tri puta dnevno po 150 ml, a postepeno ovu dozu možete povećati i do litre dnevno.
Ako imate probavne smetnje, samo promešajte kašiku surutke u čaši vode i popijte pre svakog obroka. Surutku osim za lečenje možete koristiti i za spoljnu negu kože i kose, u pripremi pekarskih proizvoda i smutija i u ishrani domaćih životinja i kućnih ljubimaca.
dnevno.rs

0 komentari:

Objavi komentar