četvrtak, 9. srpnja 2015.

Sito torta


Sastojci

Biskvit
3 žumanjka
50 gr šećera
2 jušne žlice vrele vode
1 jušna žlica ulja
1/2 vrećice praška za pecivo
80 gr oštrog brašna
1 jušna žlica kakaa u prahu
3 bjelanjka (snijeg)

Nadjev
1 veća konzerva (780 gr) ananasa
300-400 gr svježih jagoda
1-2 naranče
100 gr šećera
150 gr čvrstog jogurta (1 čašica)
200 ml nezaslađenog vrhnja za šlag
sok od pola limuna
1 i 1/2 (15 gr) vrećice želatine

Još potrebno
1 vrećica svijetlog preljeva za torte
po želji šlag za ukrašavanje
voće za ukrašavanje

Priprema

1. Žumanjke pjenasto izradite sa šećerom, dodajte vrelu vodu i ulje i na kraju brašno
pomiješano s praškom za pecivo i kakaom.
2. Od bjelanjaka izradi te čvrsti snijeg i lagano kuhačom umiješajte u smjesu od
žumanjaka i brašna. Pecite u širokom kockastom plehu.
3. Sito (u mom slučaju ovo metalno cjedilo za tijesto) stavite u neku prikladnu posudu -
da se može iscijediti suvišni sok iz voća.
4. Sito obložite kolutovima ananasa, u praznine ugurajte jagode, naranče ili voće po
izboru.
5. Želatinu namočite prema uputi na vrećici.
6. Jogurt pomiješajte sa šećerom i sokom od limuna, zagrijte na laganoj vatri da se šećer
otopi i zatim umiješajte pripremljenu želatinu (pazite da ne zakipi). Ostavite da se
ohladi.
7. Od pečenog biskvita izrežite krug promjera vašeg sita, a ostatak biskvita narežite na
kockice i poškropite sokom koji vam je ostao od kompota. Dodajte ostatak ananasa (ako
vam je ostalo), jagode i naranče narezane na kockice.
8. Od vrhnja istucite čvrsti šlag i zatim dodajte ohlađenu smjesu jogurta i želatine. Dobro
izmješajte i zatim u to dodajte pripremjljeni biskvit s voćem.
9. Sve zajedno dobro promiješajte da se poveže i istresite u sito na pripremljeno voće.
Poklopite biskvitnim krugom.Ostavite u hladnjaku da se dobro ohladi i stisne.
10.Ohlađenu tortu istresite na tanjur.
11.Preljev za torte pripremite prema uputi na vrećici i prelijte preko gotove torte.
12.Po želji ukrasite svježim voćem, a prije samog posluživanja može i šlagom.
13.I ovako izgleda u presjeku...
14...i ovako...
15...i ovako...

Posluživanje
Ovo su mjere za tortu veličine mog cjedila - promjer mog cjedila je 23 cm, visina 10 cm.
Biskvit sam pekla u limu veličine 28x28 cm. Ako imate veće cjedilo povećajte količinu
sastojaka. Torta se radi brzo, jako je jednostavna za napraviti ali ukusna. U orginalnom
receptu ide samo 1/2 litre vrhnja za šlag (bez jogurta), 1 instant želatina fix, a od voća uz
ananas i jagoda konzerva breskvi.

0 komentari:

Objavi komentar