subota, 11. srpnja 2015.

Ledeni desert


Savrseno kao kolac, tortica ili sladoled...po zelji:))))

Autor: mignonne

Sastojci

Beze korica
5 belanaca
250 g secera
1 kasika sirceta (octa)
1 ravna kasika brasna

Fil 1.
300 g oraha
2 dl mleka ili vode
naribana korica narance
8 kasika secera
2 vanil secera
100 g cokolade
125 g maslaca

Fil 2.
500 g slag pene (u prahu)
250 g krokanta od oraha ili lesnika

Za dekoraciju
200 g slag pene
200 g cokolade (za premazivanje beze korica)

Priprema
1. Umutiti cvrstu penu od belanaca, dodati postepeno secer i na kraju kasiku brasna i
sirceta.
2. Smesu poravnati u velikom plehu od pecnice, koji je oblozen masnim papirom.
3. Koricu vise susiti nego peci, na 125 C oko 1, 5 sat.
4. Ohladjenu koricu podeliti na 2 lente i premazati rastopljenom cokoladom (nije
obavezno).
5. Za prvi fil, mlevene orahe popariti sirupom od secera ili vrelim mlekom, u koji smo
dodali naribanu koricu nrandze.
6. U jos toplu smesu dodati cokoladu i mesati dok se ne otopi, a kad se prohladi umesati
maslac.
7. Za drugi fil, umutiti slag penu (u prahu) sa vodom ili mlekom (oko 7, 5 dl) i dodati
usitnjeni krokant.
8. Staviti prvo fil sa orasima a preko njega fil sa krokantom, i ukrasiti preostalim slagom.
9. Dobro rashladiti pre sluzenja, i po zelji posuti listicima badema, vidi presek .
Krokant - rastopiti 125 g secera kao karamel i dodati 125 g oraha ili lesnika. Izmesati i

sipati na nauljeni tanjir. Kad se ohladi, usitniti u avanu/muzaru.
1. Slika preseka:)
Posluživanje
Ovu ledenu poslasticu mozete posluziti kao kolac (dobijate dve izdasne lente) ili torticu,
tako sto cete jednu nafilovanu lentu staviti na drugu...cuvati na hladnom, a odlicna je i
zamrznuta....poput sladoleda.;)))
Slag penu u prahu mozete zameniti ulupanim slatkim vrhnjem.

0 komentari:

Objavi komentar