četvrtak, 21. siječnja 2016.

Riješite se bolova u zubima za samo pet minuta


Zubobolja. Strašna noćna mora koja ima tu gadnu “naviku” da se pojavi recimo u toku noći, vikendom ili u trenutku kada smo kilometrima udaljeni od zubara.

Najčešće se javlja noću, jer je tokom noći telo u stanju mirovanja i više krvi dolazi do bolnog područja pojačavajući pritisak na živce.

Naravno, posjeta zubaru je neizbežna (preporučujemo vam da, kad se pojavi zubobolja, ljekara odmah potražite), ali donosimo vam nekoliko prirodnih lijekova koji će sigurno pomoći u umanjenju bola.

Led



Naslonite led na područje zahvaćeno bolom. Bol će se u većini slučajeva odmah smanjiti jer je led odličan za smanjenje bola na nervnim završecima.

Kamilica

Tradicionalno sredstvo koje smanjuje upale. Sveža kamilica je pritom djelotvornija od stare i suhe. Potrebno je napraviti male vrećice, natopiti ih hladnom ili toplom vodom po želji i nekoliko minuta držati na bolnom mjestu u ustima.

Bijeli luk

Bijeli luk je svakako najpoznatiji lijek naših starih, koji su koristili kao analgetik i anestetik. Upravo zbog tih svojih svojstava izvrstan je prirodni lijek za umanjenje zubobolje. Pripremite oblogu koju ćete napraviti tako što sitno nasjeckani luk stavite u papirnu maramicu i potom ga dodatno izgnječite rukama kako bi se oslobodilo što je moguće više željene stvari. Oblogu držite nekoliko minuta na bolnom mjestu na obrazu. Takođe ukoliko možete da izdržite pokušajte komad luka da zgnječite i stavite preko bolnog zuba. Bol će sigurno da se umanji već nakon nekoliko trenutaka.

Lavanda i sirće

Kašičicu sušene lavande prelijete sirćetom i držite nekoliko minuta u ustima. Tečnost nikako ne smete da progutate.

Alkohol

Skupine bakterija uzrokuju upale koje može ublažiti upravo alkohol. Pritom se alkohol ne pije nego se koristi isključivo za ispiranje kako bi se zub dezinfikovao, a bakterije uništile.


So

U malo tople vode otopiti što je moguće više soli. Pazite da slučajno tečnost ne progutate.

Izvor:dnevnadozazabave.net

0 komentari:

Objavi komentar