petak, 22. siječnja 2016.

Najsočnija pita sa šljivama


Šljive operite, očistite i narežite na četvrtine. Jaja i šećer umutite, pa dodajte jogurt, ulje, griz i prašak za pecivo. Sve dobro sjedinite.

Sastojci:


500 g kora za pitu
oko 1 kg šljiva
4 jajeta
1 šolja (od 3 dl) šećera
1 šolja jogurta
1 šolja griza
120 ml ulja
1 kašičica praška za pecivo
1 vanilin šećer

Sirup:
1 šolja šećera
450 ml vode
1 vanilin šećer

Priprema:


Šljive operite, očistite i narežite na četvrtine. Jaja i šećer umutite, pa dodajte jogurt, ulje, griz i prašak za pecivo. Sve dobro sjedinite.
Pleh premažite puterom ili uljem, pa stavite prvu koru. Premažite filom. Postupak ponovite još 3 puta. Na četvrtu koru poredajte polovinu šljiva, pa pospite sa vanilin šećerom. Na šljive stavite još 4 kore, svaku premažite sa filom. Poredajte drugu polovinu šljiva. Još 4 kore poredajte preko šljiva, svaku premažite filom. Vodite računa da vam ostane par kašika fila za posljednju koru. Pitu isjecite na parčad, pa premažite sa ostatkom fila.



Pecite 10 minuta na 200°C, pa još nekih 40 minuta na 180°C.
Dok se pita peče pripremite sirup. Vodu ,šećer i vanilin šećer stavite da prokuha, pa na laganoj vatri kuhajte 6-7 minuta. Sirup prelijte preko gotove pite. Ostavite da se dobro ohladi, pa poslužite.

0 komentari:

Objavi komentar