ponedjeljak, 23. studenoga 2015.

Rozen Torta (sa detaljnim postupkom za pravljenje kora)


Idealno je kada kore mozete kupiti u prodavnici, nista lakse i bolje. Ukoliko to
nije slucaj (moj primer), morate ih napraviti sami. Lako je ovaj recept pronaci
na internetu, sam recept nije nista novo ali su uputstva vrlo stura i za nekog
ko to nije nikada radio (do skora-ja) prilicno nejasna. Zato, za sve koji bi da
pokusaju-probacu biti sto preciznija.

Autor: Jogi-o

Sastojci

Za kore:
100 g putera
2 jaja
4 kafene soljice (4 dl) mleko
1 kasicica soda bikarbona
2 kasike secer
650 g brasno (meko), za testo
oko 50 g brasno (meko)-za posipanje

Za fil:
450 g mleveni orasi
100 g secer
4 kesice vanilin secer
220 g puter
2 dl mleko
Za glazuru:
250 g secer u pahu
pola limuna sok od 1/2 limuna
1 kasika voda
1 kasika ekstrakt od maline
po potrebi roze prehrambena boja

Priprema
Korisno bi bilo da imate tajmer, ako ne na rerni onda pripremite neki sat ili sl.
Pripremite 2 pleha, kore se peku na pozadini.
Za kore:
1. U vecoj posudi prvo sjedinite mleko, jaja i puter a potom dodajte i brasno sa ostalim
sastojcima. Nemojte odmah dodati svih 650 g brasna, vec polako, po potrebi (ja
utrosim tacno toliko ali brasna su razlicita). Ostatak brasna (50 g) ce vam verovatno
trebati kada testo prebacite na podlogu i pocnete da ga mesite, dodajte samo toliko
dok ne prestane da se lepi za podlogu. Treba da bude meko i elasticno.
2. Izrezite 4 jednaka kvadrata od pek papira, dimenzija 21×21 cm (to su dimenzije torte,
ako vam to ne odgovara pripremite papir prema zeljenoj dimenziji ali imajte u vidu da
cete onda morati da modifikujete broj kora).
3. Podelite testo na 8 jednakih delova. Pospite podlogu brasnom, stavite jedan komad
testa, pospite i njega malo brasnom i pocnite da razvlacite oklagijom.
4. Ugrejte rernu na 200 C.
5. Kada ste ga tanko razvukli (malo vise nego sto su dimenzije papira-proverite), odignite
ga od podloge namotavanjem na oklagiju, postavite papir na podlogu i preko njega i
razvuceno testo. Po potrebi oklagijom jos malo razvuci, tako da testo prelazi ivice pek
papira. Sekacem za picu isecite visak testa oko papira-ne morate sada biti previse
precizni-korigovacete mere kasnije. Visak testa stavite u gomilu sa strane (trebace vam
za jos 3 kore). Izbuskajte povrsinu testa viljuskom (svuda).
6. Testo zajedno sa papirom prebacite na pozadinu prvog pleha. Sada precizno podesite
dimenzije testa prema papiru. Ukoliko imate visak-isecite ga, ukoliko se testo pri
prebacivanju malo skupilo-opet malo razvucite oklagijom i izrezite visak testa.
7. Pecite 4 minuta (ja imam gasnu pecnicu i pecem tacno toliko, mozda cete u zavisnosti
od vase pecnice morati malo da izmenite vreme, kore ne smeju da pozute. Nakon prvih
2-3 minuta pocece da se stvaraju mehurici u testu. Ako su preveliki otvorite rernu i
izbuskajte ih viljuskom. Manji mehurovi su normalni, njih ne dirajte. Dok se jedna kora
pece-pripremite sledecu, koju cete peci na drugom plehu, ovako cete ustedeti na
vremenu.
8. Pecene kore slazite jednu na drugu na krpu. Kada su sve pecene, dobro ih umotajte u
krpu i prekrijte necim teskim da ostanu prave. Ostavite ih tako dok pripremate fil.
9. Ukupno se dobija 11 kora, uz navedenu dimenziju (21×21 cm)
Dodato 11.11.2011: -u vreme pisanja ovog recepta koristila sam prasak za pecivo, u
medjuvremenu sam ga zamenila sodom-bikarbonom i kore su sada bolje-puno
mekse. -izmenila sam/pojednostavila i sam proces priprema kora za pecenje, opis
postupka imate ovde.
Za fil:
 Sve sastojke zajedno zagrevajte dok se puter ne otopi. Sklonite sa vatre i ohladite u
frizideru. Iako ce vam se ciniti da masa nije dovoljno gusta ne brinite, stegnuce se kad
se ohladi.
Pre filovanja kore svuda lepo poprskajte/nakvasite mlekom. Filujte kore (ja ih stavim
na podlogu od obicnog kartona, pred sluzenje je tortu lako samo "skliznuti" na tacnu za
torte). Na svaku rasporedite samo toliko fila da prekrije celu povrsinu kore- imacete
taman dovoljno fila. Poslednju koru ne filujte-na nju ide glazura. Prekrijte nafilovane
kore plasticnom folijom, potom i krpom, i ponovo pritisnite necim teskim. Tako neka
ostanu dok se fil potpuno ne stegne (nekoliko sati, a najbolje preko noci).

Za Glazuru:
U secer dodati sve sastojke za glazuru, snazno promesati dok se ne dobije glatka, gusta
masa. Ukoliko vam se ucini da je previse gusta i nedovoljno maziva-dodajte jos malo
limuna (kap po kap, uz neprekidno mesanje). Masa treba biti prilicno gusta (inace se
nece kasnije dovoljno stegnuti) ali dovoljno maziva da je mozete naneti na koru,
najbolje spatulom za torte. Kada je premazete preko kore cinice se neravnom-ja
spatulu nakvasim vodom i lepo poravnam glazuru tako da bude glatka i sjajna.Sacekati
da se glazura stegne pre secenja.
Dodato 11.11.2011: -za verziju glazure sa marshmallow fondanom pogledajte ovde.
Posluživanje
Torta je ukusnija kada odstoji, zbog toga je najbolje filovati je dan pre
konzumiranja.Glazura se moze staviti na dan upotrebe.

0 komentari:

Objavi komentar