petak, 20. studenoga 2015.

KREMASTI ROLAT! SAVRŠENSTVO OKUSA!


Maline, limun i čokolada…ukusno :)
SASTOJCI
BISKVIT
5 kom bjelanaca
2 kom žumanca
100 gr šećera
80 gr oštrog brašna
2 kašike tamnog kakaoa
1 čajna kašičica praška za pecivo
1 kašika sirćeta/octa
1 kašika maraskina ili nekog sličnog likera
50 ml ulja


FIL OD MALINA
250 ml pirea od malina
25 gr gustina
1-2 kašike šećera
20 gr maslaca

FIL SA SIROM I LIMUNOM
3 kom žumanaca
60 gr šećera u prahu

250 gr sirnog namaza (70% mm, 35% suhe tvari) ili mascarponea
5 g (pola kesice) mljevene želatine (po potrebi)
2 kašike šećera u prahu
2 kašike limunovog soka
1 naribana korica limuna
150 ml vrhnja za šlag

ZAVRŠNI SLOJ
100 gr mliječne čokolade + malo vrhnja za šlag
par komada malina

PRIPREMA
1.
BISKVIT
Odvojiti bjelanca od žumanaca (3 žumanca sačuvati za fil). Miksati bjelanca sa mrvicom soli, postepeno dodati šećer i miksati dok se ne dobije fin i sjajan snijeg; dodati i 2 žumanca i kratno izmiksati. Prosijati brašno, kakao i prašak za pecivo i ručno umješati u snijeg samo lagano prevrćući smjesu. Dodati i sirće, liker i u laganom mlazu umješati ulje. Pleh veličine 30×30 cm podmazati maslacom i zalijepiti pek papir; izliti smjesu i peći na 160st. 10 – 15 min zavisno od rerne. Kad je biskvit pečen, izvaditi i odmah urolati zajedno sa pek papirom te ostaviti da se ohladi.
2.

FIL OD MALINA
Svježe ili smrznute maline usitnite (izgnječite) da dobijete 250 ml pirea, odvojiti malo i pomješati sa gustinom i šećerom. Ostatak staviti na šporet i kad se zagrije umješati gustin i skuhati žele. U toplo dadati i kockicu maslaca. Ako je biskvit ohlađen, pažljivo odrolajte i skinite pek papir. Premažite želeom od malina.
3.
Fil sa sirom i limunom:
Žumanca izmiksati sa šećerom u prahu i kuhati na pari oko 10-ak minuta uz mješanje da se fino zgusne. Prekriti površinu kreme prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi. Sirni namaz ili maskarpone izmješati sa 2 kašike šećera u prahu, dodati limunov sok i naribanu koricu limuna, promješati i sjediniti sa ohlađenim kremom od žumanaca. Posebno izmiksati 150 ml vrhnja za šlag i pomješati sa prethodnom smjesom, kratko izmiksati da se sve fino sjedini (koristila sam biljni šlag 5+, a ako koristite mliječno vrhnje, pripremite i 5g (1/2 kesice) želatine koju ćete pripremiti po uputstvu na vrećici i umiksati u krem na kraju, ali sami procjenite da li vam je krema dovoljno gusta i da li je potreban želatin, detaljnije u napomeni).
4.
3/4 (ili 2/3 po želji, ostatak ostaje za završni sloj) ovog fil premažite preko želea od malina i što pažljivije zarolajte, bez pritiskanja jer fila ima puno pa da ne iscuri . Ispod rolata stavite širi sloj najlonske folije i na kraju upakujte rolat u nju, tako što ćete rolat upakovati kao bombonu, tj. s lijeve i desne strane rolata foliju ćete uvezati i učvrstiti rolat te ostavite rolat na hlađenje na nekoliko sati u frižider. Ovako upakovan rolat će dobiti fin i okrugao oblik.
Kad je rolat dovoljno rashlađen, raspakovati ga, rastopiti na pari 100 gr mliječne čokolade sa malo sl. vrhnja i pomješati je sa preostalom četvrtinom kreme i premazati rolat, ukrasiti po želji i dodati svježe maline.
Prijatno!
5.
* Napomene za fil sa sirom i limunom:
Zbog različitih vrsta vrhnja koje se koristi, dužine mućenja ili sirnog namaza fil može ispasti rijeđi. U tom slučaju pripremiti 5 gr mljevene želatine po uputstvu na vrećici (za 5 g želatine: preliti sa 2 kašike hladne vode, ostaviti da nabubri 5 min. i otopiti je na laganoj vatri) U otopljenu želatinu prvo dadati par kašika kreme i dobro promješati, zatim to dodati u ostatak kreme i izmiksati ili ručno izmješati. Kremu ostaviti u frižider na oko 1h da se malo stegne, a zatim filovati.
Ja nisam koristila želatin, krema mi je bila dovoljno čvrsta i bez njega.

Posluživanje
Moja iskustva sa biskvitima za rolate su sljedeća :
1. Biskvit pečem u odgovarajućem plehu, da ne bude previsok i obavezno podložim pleh sa pek papirom;
2. Pečem na umjerenoj temp. oko 150-160 st. 10-15 min. ;
3. Čim izvadim biskvit pažljivo zarolam zajedno sa pek papirom i ostavim da se ohladi, kasnije odrolam i skinem papir.
Ovako radim dugo i zaista nikad nisam imala problema sa pucanjem biskvita i sl. Biskvit je mek i fino razabran, a nikako gumenast :)

0 komentari:

Objavi komentar