Sastojci
Za podlogu
100 g putera
50 g šećera
1 kom žumance
1 kom vanilin šećer
mrvica soli
180 g brašna
za oblačiće
3 kom bjelanca
150 g šećera u prahu
200 g mljevenih lješnjaka ili oraha
za fil
150 ml slatke pavlake za šlag
150 g čokolade za kuvanje
1oo g pečenih mljevenih lješnjaka ili oraha
Priprema
1. Za podlogu, puter sobne temperature umutiti pjenasto, dodati šećer, vanilin šećer,
mrvicu soli i žumance i mutiti da se šećer istopi. Brašno sipati postepeno i zamijesiti
glatko tijesto, zamotazi u prozirnu foliju i staviti u frižider do pripreme.
2. Za oblačiće bjelanca umutiti u čvrst snijeg, šećer dodavati u 2-3 puta neprekidno
muteći da masa bude čvrsta i sjajna oko 10-ak minuta. Mljevene lješnjake umiješati
kašikom polako da smjesa ostane čvrsta.
3. Zvjezdastim nastavkom šprica za kolače, najširi, istiskati u pleh obložen papirom za
pečenje hrpice prečnika 3 cm. Staviti u rernu zagrijanu na 150 C, peći 15-ak minuta,
smanjiti na 100 C i peći još 20-ak minuta.
4. Tijesto za podlogu izvaditi iz frižidera, istanjiti na 2-3 mm debljine, vaditi modlicom
prečnika 3 cm i stavljati u pleh obložen papirom za pečenje. Peći u rerni zagrijanoj na
200 C 8-10 min.
5. Lješnjake prepečene u suvoj tavi ohladiti i samljeti. Slatku pavlaku i izlomljenu
čokoladu zagrijavati da se čokolada istopi. Umiješati mljevene lješnjake i filovati po dva
kolača, jedan podloga a drugi oblačić.
6. Mogu se jesti odmah, a najbolji su sutradan.
Posluživanje
Od ove količine tijesta dobije se oko 60 gotovih kolačića.
0 komentari:
Objavi komentar