Sastojci
tijesto
8 bjelanjaka
200 g oguljenih bajama
170 g šećera
krema
8 žutanjaka
1 vrećica vanil šećera
150 g šećera u prahu
50 g glatkog brašna
2,5 dl mlijeka od prepelice
250 g putra
bijela ocaklina
1 bjalanjak od salame
200 g šećera u prahu
1 žlica limunovog soka
za mrežu
2 rebra čokolade za kuhanje
ukras
malo mljevenih badema
pek papir
malo putra za premazivanje
Priprema
1. da bi si maksimalno olakšala pripremu ove samo naizgled komplicirane tortice ja sam si
razvila par trikova pa mi je zapravo ova torta dosta brzo gotova..
2. kupite već oguljene bademe (ako nema može i obične), 5-10 minuta ih popržite na tavi
dok ne počnu na mjestima dobijati lagano smeđu boju, ostavite da se malo ohlade pa ih
sameljite..
3. izrežite 7 komada pek papira veličine -da možete običnom olovkom iscrtati okrugli kalup
promjera 26 cm.. stavite kalup na sredinu papira i iscrtajte krug .. crtajte sa strane
koja se uvija- a tijesto ćete stavljati sa strane gdje nema olovke i onda se neće papir
rolati..
4. rasporedite sve papire na stol tako da su krugovi slobodni (da se ne preklapaju papiri po
iscrtanim krugovima)- lagano krugove premažite s putrom..
5. stavite pećnicu da se grije na 200°C
6. bjelanjke mutite sa šećerom dok ne dobijete tako čvrsti snijeg da se drži u zdjeli i kad
je okrenete naopako.. lagano žlicom umješajte mljevene bajame..
7. podijelite smjesu po krugovima što je moguće više podjednako i lagano žlicom
razmažite do nacrtanih rubova..
8. stavite prvi papir na ravni lim od pećnice, ubacite u pećnicu i pecite otprilike 7 minuta
-dok kora ne dobije zlaćanu boju .. pripremite žice za hlađenje- i sad ko na traci kad je
kora pečena vadite samo papir i stavljate na žicu a ubacujete drugu koru unutra.. vruća
kora se hladi sama na žici pa je prije nego izvadite drugu prebacujete na drugu žicu
gdje ih slažete jednu na drugu..
9. za kremu dobro izmiksajte žutanjke s vanil šećerom i šećerom u prahu, dodajte brašno i
polako mješajte da se stopi s kremom..
10.stavite mlijeko da zakuha, sklonite s vatre i umješajte smjesu žutanjaka.. mješajte
drvenom kuhačom pa vratite na laganu vatru, cijelo vrijeme mješajte s kuhačom..za
nekoliko minuta će vam se krema početi grudati-to sad razbijte s mikserom..dobit ćete
finu glatku gustu kremu..
11.stavite kremu u hladnu vodu i miksajte-tako će se brzo ohladiti..
12.putar dobro izmiksajte pa mu dodajte skoro ohlađenu kremu i sjedinite..
13.slažite kora krema-kora krema do zadnje kore..okolo omažite s kremom a gornju koru
namažite samo malkice ..
14.kore premazujte u tankom sloju, vodite računa da imate dosta kreme..
15.za ocaklinu prosijte šećer u prahu i dodajte ga po malo bjelanjku, mješajte da se dobije
gusta smjesa, dodajte limunov sok, i ako treba (ovisi o veličini bjelanjka) dodajte još
šećera, ne smije se jako razlijevati..
16.dok mješate ocaklinu stavite topiti čokoladu, otopljenu stavite u malu plastičnu vrećicu
kojoj odrežite maaaalu rupicu na vrhu..
17.sve pripremite jer morate raditi brzo, mreža neće biti lijepa ako se ocaklina počne
sušiti..
18.namažite ocaklinu na tortu , odmah iscrtajte koncentrične krugove s čokoladom i sad
povlačite lagano nožem od sredine prema kraju, pa slijedeću crtu od kraja prema
sredini sve u krug.. dok ne dobijete mrežu..
19.okolo tortu ukrasite mljevenim bajamima..
20.ostavite u frižider da se stisne..
21.paaaa se dajte na posao
22.još jedna sličica
Posluživanje
slična je torta s kulke ali neke stvari fale i nije baš predobro objašnjeno, a puno puta su me
pitali za postupak, pa evo slikovito,, inače recept je iz slatke male knjižice Torte-ivanke
biluš i božice brkan
0 komentari:
Objavi komentar