utorak, 3. studenoga 2015.

DIVNI PRHKI KEKSICI KOJI SU ZA KRATKO VRIJEME POSTALI HIT "KEKSI SA LJESNJACIMA NOCCIOLETTI"



Divni, prhki i preukusni keksići

Autor: DajanaD

Sastojci

Svijetlo tijesto

110 g maslaca
70 g šećera u prahu
15 g kuhanog žumanjka
160 g brašna,ajvara
30 g škrobnog brašna
prstohvat soli
1/4 mahune vanilije

Tamno tijesto
110 g maslaca
70 g šećera u prahu
25 g kuhanog žumanjka
160 g brašna,senfa
25 g škrobnog brašna
15 g gorkog kakaa
prstohvat soli
1/4 mahune vanilije
85 g lješnjaka

Priprema

1. Pripremite prvo žumanjke. Za oba tijesta trebat će vam otprilike 3 srednje velika
žumanjka. Stavite kuhati jaja u hladnu vodu. Kuhajte ih 8 minuta od trenutka kad voda
provrije. Ostavite da se ohlade pa odvojite žumanjke i propasirajte ih kroz mrežasto
cjedilo.
2. Svijetlo tijesto:
Narežite maslac i ostavite da odmekne na sobnoj temperaturi. Dodajte maslacu šećer u
prahu, propasirane žumanjke, sastrugane sjemenke vanilije i sol. Izmiješajte dobro
drvenom žlicom. Dodajte oba brašna prosijana skupa i zamijesite tijesto. Omotajte
tijesto prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku 1 sat.
3. Tamno tijesto:
 Narežite maslac i ostavite da odmekne na sobnoj temperaturi. Dodajte mu šećer u
prahu, propasirane žumanjke, sastrugane sjemenke vanilije i sol. Umiješajte obje vrste
brašna koje ste prosijali skupa s kakaom. Na kraju dodajte krupno mljevene/usitnjene
lješnjake (ja ih usitnim u el. sjeckalici/multipraktiku, tako da nisu skroz samljeveni već
samo isjeckani na manje komadiće). Tijesto podijelite na 2,3 ili 4 dijela (kako vam je
lakše) i oblikujte valjke promjera 3-4 cm. Omotajte svaki valjak prozirnom folijom i
stavite u hladnjak na oko 1 sat.
4. Razvaljajte svijetlo tijesto u pravokutnik kojem je jedna stranica duga koliko i valjci od
tamnog tijesta, a druga stranica bi trebala biti toliko duga da se svaki valjak može
omotati tijestom jedanput (ja sam to sve otprilike izmjerila papirom za pečenje koji
sam izrezala na potrebnu veličinu i tijesto onda razvaljala na tu veličinu).
5. Razvaljano tijesto premažite vodom uz pomoć kista. Položite prvi valjak na tijesto i
zamotajte toliko da cijeli tamni valjak bude pokriven bijelim tijestom. Prerežite svijetlo
tijesto, pa nastavite uvijati ostale valjke tamnog tijesta. Da bi vam ovo omotavanje bilo
lakše najbolje je tijesto razvaljati na papiru za pečenje ili prozirnoj foliji.
6. Zamotajte svaki valjak opet u prozirnu foliju i stavite u hladnjak ili zamrzivač dok
tijesto ne postane potpuno čvrsto. Izrežite zatim rolnice na kriške debljine oko 5 mm,
položite ih na pleh i ispecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 12-15 minuta.

0 komentari:

Objavi komentar