petak, 10. srpnja 2015.

Karamel kolač


Sastojci

Za koru:

200 g brašna
50 g lešnika
50 g kakaoa
50 g šećera
1/4 kašičice soli
110 g putera
1 jaje
2 kašike hladne vode
Za fil:

300 g šećera
100 ml vode
100 ml slatke pavlake
70 g putera
Za glazuru:

250 ml slatke pavlake
200 g čokolade za kuvanje
Priprema

1

Da vas ne buni što sam ga nazvala kolač. Ovaj desert, u stvari, i jeste kolač, ali meni je bio lepši da ga pripremim u okruglom kalupu, pa ga sečite na tanje komade.

2

Kora: U vanglicu staviti brašno, mlevene (prethodno ispečene) lešnike, so, kakao i omekšali puter, iseckan na kockice.

3

Viljuškom dobro sjediniti sastojke, pa dodati jaje i hladnu vodu.

4

Rukom zamesiti smesu, dobro sjediniti i napraviti loptu, od testa.

5

Pripremljeno testo umotati u providnu foliju i staviti u frižider, na 30 minuta.

6

Uzeti kalup, vel. 24 cm, pa ga prekriti pek papirom (jedanput sam već objasnila kako da prekrijete kalup sa pek papirom, bez muke. Ponoviću, ako se neko kasnije uključio - naime, pek papir, dužina koja je potrebna, zgužvajte u ruci i potopite pod mlazom hladne vode. Mokar papir ispravite i stavite između dve kuhinjske krpe, da se otklone kapljice vode. Tako pripremljen papir možete, bez ikakvih problema, koristiti za oblaganje posuda za pečenje).

7

Izvaditi testo iz frižidera i staviti ga na providnu foliju (duže isečenu). Prekriti folijom i, oklagijom, polako razvući koru, da bude veće od prečnika kalupa. Staviti (pomoću folije prebaciti koru preko kalupa) koru preko kalupa i izvući ivice, da budu 4 cm visine.

8

Dno kore izbockati viljuškom, prekriti pek papirom i preko papira staviti pasulj (da bi se kora ravno ispekla).

9

Kalup sa korom staviti, u prethodno zagrejanu rernu, na 170 stepeni, da se peče 15 minuta. Posle 15 minuta izvaditi kalup iz rerne, skloniti papir sa pasuljem i vratiti u rernu, da se peče još 10 minuta.

10

Pečenu koru izvaditi i ostaviti da se potpuno ohladi, u kalupu. Zatim skinuto obruč, skloniti pek papir i koru prebaciti na tacnu za posluženje.

Fil: U šerpicu staviti šećer i vodu, pa staviti na šporet, na najačoj temperaturi.

12

Uz postepeno mešanje, sačekati da šećer dobije karamel boju.

13

Skloniti sa vatre, pa sipati slatku pavlaku, promešati i vratiti na vatru jedan minut. Ponovo skloniti sa vatre, ubaciti omekšali puter i dobro sjediniti, da se puter, potpuno, otopi i sjedini sa ostalim sastojcima.

14

Sipati fil preko kore, pa ostaviti u frižider, da se stegne.

15

Glazura: Slatku pavlaku staviti na vatru, da se dobro ugreje (ne sme da provri). U drugoj šerpici izlomiti čokoladu, pa je preliti sa vrelom pavlakom. Dobro promešati, da smesa postane glatka. Izvaditi kalup iz frižidera, pa preliti, vrelu, glazuru preko ohlađenog i stegnutog fila.

16

Vratiti u frižider da se glazura stegne, pa isečite, poslužite (nije torta, ne može viljuškom, zbog korice, nego lepo uzmite u ruku, i kao svaki kolač, grickajte) i uživajte.

0 komentari:

Objavi komentar