četvrtak, 30. srpnja 2015.

FENOMENALNA PITA BERRY SCONES PRAVO OSVJEŽENJE


2 kašičice praška za pecivo
1/4 kašičice soda bikarbone
1/2 kašičice soli
sitno rendana korica 1/2 limuna

Priprema
1.
Zamrznuti kocku putera (120gr), a potom je izrendati na krupnijoj strani renda, pa opet vratiti u zamrzivač.
Pomešati kiselu pavlaku i mleko, pa vratiti u frižider.
Ukoliko koristite sveže bobičasto voće, predhodno ga zamrznite. Zamrznuto voće ne odmrzavajte!
2.
U većoj posudi sjediniti suve sastojke: brašno, šećer, prašak za pecivo, soda bikarbonu, so i koricu limuna. Dodati rendani, zamrznuti puter pa promešati špatulom ili viljuškom.
3.
Smesi dodati hladnu mešavinu mleka i kisele pavlake, pa sve promešati špatulom. Ne mešajte previše!
4.
Na dobro pobrašnjenu površinu, istresti smesu i sa prethodno pobrašnjenim rukama premesiti smesu 6-8 puta, tek toliko da se sastojci spoje.
Pazite, testo ne treba da bude meko, vazdušasto i jednako poput klasičnog testa. U testu treba da se vide komadići putera (osim ako ga niste premesili i puter otopili toplinom vaših dlanova) :)
5.
Dobijeno testo razvaljati oklagijom u kvadrat veličine 30x30cm. Zatim, preklopiti gornju i donju stranu testa (dobićete pravougaonik dužine 30cm i širine 10cm). Zatim, preklopiti levu i desnu stranu dobijenog pravougaonika (dobićete kvadrat veličine 10x10cm).
6.
Na blago pobrašnjen tanjir staviti kvadrat testa i odložiti u zamrzivač na 5 minuta, ne više!
7.
Nakon kratkog hlađenja, testo premestiti na dobro pobrašnjenu radnu površinu. Razvaljati testo u kvadrat veličine 30x30cm.

Po testu rasporediti zamrznuto voće, dlanovima ga utisnuti u testo, pa testo zamotati u rolnu.
8.
Nakon toga, testo pritiskati dlanovima. Spljoštiti rolnu dok se ne dobije pravougaonik dužine oko 35cm, širine 10cm i debljine do 1cm. Zatim, oštrim nožem iseći testo na 4 jednaka dela (kvadrata), a potom svaki kvadrat preseći dijagonalno.
Dobićete ukupno 8 trouglova.
9.
Trouglove premestiti u tepsiju predhodno obloženu papirom za pečenje.
Otopiti 20gr putera i premazati svaki trougao.
Po želji ih možete posuti kristal šećerom.
Skonse peći u predhodno zagrejanoj rerni od 180C, 18-25minuta.
10.
Sa borovnicama.
11.
Nakon pečenja, skonse premestiti na žicu pa prohladiti 10ak minuta.
Savet:
Isečene i nepečene skonse možete zamrznuti do mesec dana. Pre pečenja, nije ih potrebno odmrznuti. Zamrznute ih staviti u tepsiju i peći u predhodno zagrejanoj rerni od 180C, 25-30minuta.
Recept je iz časopisa America's Test Kitchen "Best Baking Recipe".
Posluživanje
Tople skonse posuti prah šećerom i poslužiti uz šolju mleka, čaja, soka...

0 komentari:

Objavi komentar