nedjelja, 5. srpnja 2015.

Berry pita

Sastojci

Tijesto
300 grama brasna
2 zlicice praska za pecivo
200 grama maslaca
70 grama secera
1 vrecica vanilije ili zlicica ekstrakta od
vanilije
2 zlice kiselog vrhnja
5 zumanjaka

Nadjev
5 bjelanjaka
150 grama secera
2 vrecice vanilije pudinga bez secera, 2x40 grama
6 zlica ulja
1 vrecica vanilije ili zlica ektrakta
500 grama malina ( ili jagoda, borovnica, kupina, visanja.... )
i jos
secera u prahu za posipanje

Priprema
1. Tijesto
Prosijte brasno s praskom. Dodajte mu secer i na listice izrezan maslac. Utrljajte
maslac u brasno da dobijete mrvice. Dodajte zumanjke, kiselo vrhnje i vaniliju.
Umijesite na brzinu glatko tijesto. Ako je potrebno dodajte jos malo brasna, ali pazite
da ne bude pretvrdo jer ce se tijesto nakon hladjenja jos stvrdnuti. Podijelite ga na 2
dijela, ca 60 % i 40%, zamotajte u prozirnu foliju, stavite veci dio u hladnjak, a manji
dio podijelite na dvije kugle i stavite u zamrzivac na jedno pola sata. Kad pocnete
valjati prvo tijesto prekontrolirajte manji dio da nije slucajno smrznut, ako je
prebacite ga u hladnjak.
2. Nadjev
Izmiksajte bjelanjke u cvrsti snijeg, dodajte mu postepeno secer i vaniliju. Usipajte
prosijani prasak za puding i njezno, s kuhacom, umjesajte. Dodajte 6 zlica ulja i dalje
njezno mjesajte od sredine prema dolje i okrecuci posudu prema krajevima do gore. To
se radi da se ne izbije zrak koji smo ulupali u bjelanjke. Prvo razvucite tijesto u tepsiju,
tek onda pripremite nadjev. On je gotov za cas posla.

3. Tepsiju velicine ca 32x22 obloziti papirom za pecenje ili dobro namazati maslacem i
pobrasniti, veci komad tijesta razvaljati ( mozete to uciniti i na papiru ) u velicinu
tepsije, prenijeti ga u tepsiju i jos malo prstima popraviti ako treba. Po tijestu sipati
nadjev i ravnomjerno ga rasporediti.
4. Po nadjevu poslagati voce. Ako koristite smrznuto nemojte ga odmrzavati. Ja sam
pola napravila sa smrznutim kupinama i izmedju malo nabacala borovnica i ribizla (
imala sam u pakovanju mjesanog sumskog voca ), a pola sa svjezim malinama. Fino je
obadvoje. Jedino sa smrznutim se kolac nesto manje digne i vise curi soka po rubovima
kolaca, ali to ni malo ne smeta za njegov ukus i izgled kad se izreze. Odozgora
naribajte manji komad tijesta. Podijelili ste ga na dva dijela da se manje grije u rukama
prilikom ribanja.
5. Stavite peci u prehodno na 180 stupnjeva ugrijanoj pecnici 15 minuta, smanjite na 160 i
pecite jos 15 minuta. Nakon toga iskljuciti pecnicu i ostaviti kolac oko 15 minuta da se
malo ohladi u njoj. Izvaditi iz pecnice, ohladiti i uzivati.

0 komentari:

Objavi komentar