Zar nije ovo najzanimljivija pita koju ste ikada videli? Spanać pita u obliku sunca – kao glavno jelo, kada imate goste, kao zakuska ili večera.
Naravno u pomoć smo pozvali Italijane. Ana je iz Sardnije i recepte objavljuje na blogu ItalianChips.
Spanać pita – sastojci:
Za testo:
- 500 gr brašna
- 90 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 200 ml toplog suvog belog vina
- 2 kašičice soli
Fil:
- 350 gr skuvanog spanaća (možete koristiti i blitvu)
- 350 gr rikota sira (ili nekog sličnog)
- 1 jaje
- 100 gr narendanog parmezana
- Hlebne mrvice
- So i biber
Pomešajte sve sastojke za testo i mesite dok ne postane ujednačeno (rukama ili mikserom). Pokrijete plastičnom folijom dok pripremate fil.
Spanać skuvajte i ocedite što više vode iz njega. Usitnite ga nožem. Pomešajte sa rikota sirom i dodajte i jaje. Ubacite i 100 gr narendanog parmezana, so i biber. Sve dobro pomešajte.
Rernu zagrejte na 180C. Testo podelite na dva jednaka dela i napravite od njih oklagijom krugove približnog prečnika 30 cm. U nauljenu okruglu tepsiju stavite jedan krug od testa, pa pospite malo hlebnih mrvica preko njega. Deo fila (jedan kružić) stavite u sredinu kruga od testa i oko tog kružića napravite obruč od ostatka fila (pogledajte fotografije).
Sve pokrijte sa drugim krugom od testa. Spojite krajeve uz pomoć viljuške ili rezača za pizzu. U sredinu stavite veću šolju i blago pritisnite da biste izdvojili kružić sa filom u sredini. Dobijeni obruč razrežite u jednakim razmacima (od po 3 cm, približno), pa ih nakrenite, ukosite. Pecite pitu 30 minuta u zagrejanoj rerni.
Izvadite, ostavite da se malo ohladi. Služite sa jogurtom ili nekim svežim umakom.
Žu-žu kiflice - za samo 20 minuta !
1 deci jogurta 1 deci kisele pavlake 1 deci mleka 1 deci ulja 2 kašikice šećera 2 jaja 40 gr svežeg kvasca malo soli oko 700 gr brašna fil 250 gr margarina 200 gr+ 200 gr sitnog sira 200 gr salame 1 belanjak Priprema: 1.
0 komentari:
Objavi komentar